Prihodi značajno uvećani, ali i rashodi

IATA predviđa 30 milijardi neto profita za avio-kompanije u ovoj godini

Svet

6.6.2024 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

IATA predviđa 30 milijardi neto profita za avio-kompanije u ovoj godini IATA predviđa 30 milijardi neto profita za avio-kompanije u ovoj godini
Međunarodna asocijacija za vazdušni transport (IATA) povećala je prognozu profita za avio industriju u ovoj godini i predviđa prihod od 996 milijardi dolara –... IATA predviđa 30 milijardi neto profita za avio-kompanije u ovoj godini

Međunarodna asocijacija za vazdušni transport (IATA) povećala je prognozu profita za avio industriju u ovoj godini i predviđa prihod od 996 milijardi dolara – rekordno visok nivo i skok od 9,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izgledi profitabilnosti za ovu godinu, objavljeni u tokom IATA godišnje generalne skupštine održane u Dubaiju, predviđaju očekivani neto profit na 30,5 milijardi dolara, prenosi Mina.

„Sa rekordnih pet milijardi avionskih putnika koji se očekuju ove godine, ljudska potreba za letenjem nikada nije bila jača”, rekao je generalni direktor IATA, Vili Volš (Willy Walsh).

Ali dok prihodi i profiti uživaju u rastu, troškovi takođe skaču, ostavljajući profitne marže relativno niskima, navodi se u izveštaju. Očekuje se da će ukupni troškovi globalnih avio-prevoznika dostići 936 milijardi dolara, prema projekcijama te industrije, što predstavlja godišnji porast od 9,4 odsto i rekordno visok nivo.

Takođe se predviđa povrat na uloženi kapital u ovoj godini od 5,7 odsto, što je oko 3,4 procentna poena ispod prosečne cene kapitala.

„Avio-industrija je na putu ka održivom profitu, ali postoji veliki jaz koji još treba pokriti. Povrat na uloženi kapital od 5,7 odsto znatno je ispod cene kapitala, koja je preko devet odsto”, upozorio je Volš.

  • SABRINA

    6.6.2024 #1 Author

    Ko će razumeti ovu računicu.

    Odgovori

  • SENSEI

    7.6.2024 #2 Author

    Povećava se sve na svetskom tržištu, pa tako i ovo sada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.