Upozorenje za sledeću grejnu sezonu u EU

IEA: Rizik da skladišta gasa ostanu poluprazna naredne zime

Svet

3.11.2022 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 4

IEA: Rizik da skladišta gasa ostanu poluprazna naredne zime IEA: Rizik da skladišta gasa ostanu poluprazna naredne zime
Evropa bi mogla da se suoči sa nedostatkom od 30 milijardi kubnih metara prirodnog gasa tokom narednog leta, u ključnom periodu za popunjavanje skladišta... IEA: Rizik da skladišta gasa ostanu poluprazna naredne zime

Evropa bi mogla da se suoči sa nedostatkom od 30 milijardi kubnih metara prirodnog gasa tokom narednog leta, u ključnom periodu za popunjavanje skladišta za narednu zimu, navodi Međunarodna energetska agencija (IEA) u svom izveštaju u četvrtak. IEA je pozvala evropske vlade da primene hitne mere smanjenja potrošnje gasa.

Novi izveštaj pod nazivom „Nikada nije prerano pripremiti se za sledeću zimu – evropski gasni bilans za 2023-2024“, pokazuju da su skladišta gasa sada popunjena 95 odsto, što je pet odsto više od proseka u proteklih pet godina.

Međutim, IEA ističe da trenutna popunjenost skladišta, nedavne niže cene gasa i neuobičajeno blage temperature ne bi trebalo da dovedu do previše optimističnih zaključaka o budućnosti. Proces punjenja skladišta u EU potpomognut je sa više faktora koji se možda neće ponoviti u narednoj godini.

To uključuje isporuke gasa ruskim gasovodima koje su, iako naglo smanjene tokom 2022. godine, bile blizu uobičajenog nivoa tokom većeg dela prve polovine tekuće godine. Ukupna isporuka gasa cevovodima iz Rusije u EU tokom 2022. godine verovatno će dostići oko 60 milijardi kubnih metara, ali na to ne treba računati u 2023.

U slučaju potpunog prestanka isporuka gasa iz Rusije i oporavka kineskog uvoza tečnog prirodnog gasa na nivo iz prošle godine, analiza IEA pokazuje da bi Evropi za sledeću grejnu sezonu moglo da fali oko polovine količine za ponovno punjenje skladišta do 95 odsto, što je oko 30 milijardi kubnih metara.

„Kada pogledamo najnovije trendove i verovatna dešavanja na globalnim i evropskim tržištima gasa, vidimo da će se Evropa sledeće zime suočiti sa još težim izazovom. Zbog toga vlade treba da preduzmu hitne mere kako bi ubrzale poboljšanje energetske efikasnosti i ubrzale primenu obnovljivih izvora energije i toplotnih pumpi“, navedeno je u izveštaju IEA, objavljenom na njenom zvaničnom sajtu.

  • CUPKA

    3.11.2022 #1 Author

    Svakako su toplotne pumpe dobar nacin da se smanji potrosnja gasa, i mnogi bi mozda mogli da razmisle o primeni istih. Ne samo Evropa, vec i Srbija.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    3.11.2022 #2 Author

    Čuj naredne, ako preteknemo i ove zime biće dobro🙃😀

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.11.2022 #4 Author

    Sta ce biti naredne zime ko to zna,nije nam ni ova jos pocela…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...