Propis već stupio na snagu

Indija uvodi posebne licence za uvoz kompjutera i laptopova

SvetU fokusu

4.8.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indija uvodi posebne licence za uvoz kompjutera i laptopova Indija uvodi posebne licence za uvoz kompjutera i laptopova
Generalna direkcija za spoljnu trgovinu Indije (DGFT), saopštila je da je ova zemlja ograničila uvoz laptopova, tableta i PC kompjutera, koji će ubuduće biti... Indija uvodi posebne licence za uvoz kompjutera i laptopova

Generalna direkcija za spoljnu trgovinu Indije (DGFT), saopštila je da je ova zemlja ograničila uvoz laptopova, tableta i PC kompjutera, koji će ubuduće biti moguć samo uz posebnu licencu.

Ova mera, koja treba da podstakne domaće proizvođače, stupa na snagu odmah, piše Politika pozivajući se na Reuters.

Indijska vlada nije obrazložila ovaj potez, ali je još od ranije poznata po promovisanju lokalnih preduzetnika u okviru plana premijera Narendre Modija, nazvanog „Napravljeno u Indiji“.

Kompanije kao što su Apple, Samsung ili Dell neće biti zadovoljne odlukom vlade Indije, pošto će zbog novih pravila morati da čekaju duže pre nego „izbace“ svoj proizvod na indijsko tržište.

Te kompanije nisu odmah bile dostupne za komentar.

Izvor iz indijske vlade, koji nije želeo da bude imenovan, naveo je da će isporuke već naručene robe bez licence biti dozvoljene do 31. avgusta.

Agencija za istraživanje tržišta Caunterpoint procenjuje da je indijsko tržište laptopova i PC kompjutera vredno oko osam milijardi dolara godišnje, a dve trećine ove vrste robe se uvozi.

Drugi izvor iz indijske vlade je naveo da je ograničenje uvoza motivisano i bezbednosnim rizicima, pošto Nju Delhi želi da smanji uvoz računara iz Kine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...