INDIJSKA EKONOMIJA NA PRAGU RECESIJE Pad BDP u drugom kvartalu 23,9 odsto

SvetVesti

1.9.2020 12:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

INDIJSKA EKONOMIJA NA PRAGU RECESIJE Pad BDP u drugom kvartalu 23,9 odsto INDIJSKA EKONOMIJA NA PRAGU RECESIJE Pad BDP u drugom kvartalu 23,9 odsto
Indijska ekonomija oštro je pala u drugom kvartalu ove godine, čak 23,9 odsto prema zvaničnim podacima. To je najveći kvartalni ekonomski pad od 1996.... INDIJSKA EKONOMIJA NA PRAGU RECESIJE Pad BDP u drugom kvartalu 23,9 odsto

Indijska ekonomija oštro je pala u drugom kvartalu ove godine, čak 23,9 odsto prema zvaničnim podacima. To je najveći kvartalni ekonomski pad od 1996. godine.


Pandemija korona virusa i striktne epidemiološke mere izazvale su ogroman poremećaj ekonomskih aktivnosti u drugom kvartalu, prenosi BBC. Stručnjaci predviđaju da je Indija na pragu recesije, jer će verovatno zabeležiti ekonomski pad i u trećem kvartalu. Indija je poslednji put bila u recesiji 1980. godine.


U Indiji je zabeleženo više od 3,6 miliona slučajeva Covid-19, kao i najviše novozaraženih u jednom danu u svetu, 78.761. Uprkos tome nastavlja se otvaranje zemlje, jer drugo zatvaranje ne bi bilo ekonomski održivo. Efekti prvog zatvaranja od aprila do juna doveli su do najvećeg kvartalnog pada ekonomije u istoriji nezavisne Indije.

Jedini sektor u kojem je registrovan pozitivan rast bila je poljoprivreda sa 3,4 odsto, dok su svi ostali sektori, među kojima su građevinarstvo, proizvodnja, trgovina pokazali oštar pad u prvim mesecima fiskalne godine, a stručnjaci veruju da je realni pad BDP još veći od zvaničnog.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...