ono što nije uspelo kinezima, amerikancima i rusima

Indijska svemirska letelica prva se spustila na Mesečev južni pol

LifestyleSvet

23.8.2023 17:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Indijska svemirska letelica prva se spustila na Mesečev južni pol Indijska svemirska letelica prva se spustila na Mesečev južni pol
Čandrajan-3 (Chandrayaan-3), indijska svemirska letelica, uspešno se spustila na Mesečev južni pol, i tako je Indija postala prva zemlja na svetu kojoj je to... Indijska svemirska letelica prva se spustila na Mesečev južni pol

Čandrajan-3 (Chandrayaan-3), indijska svemirska letelica, uspešno se spustila na Mesečev južni pol, i tako je Indija postala prva zemlja na svetu kojoj je to uspelo.

Sve prethodne misije na Mesec dotakle su njegovo tlo malo niže od ekvatora, ali ispitivanje njegovog južnog pola ključno je u potrazi za vodom na tom Zemljinom satelitu, navodi BBC.

Čandrajan-3, indijska svemirska letelica koja je lansirana prošlog meseca, ostvarila je meko sletanje u 18 sati i četiri minuta po lokalnom vremenu u sredu, nakon što se ruska Luna-25 srušila na Mesec u nedelju, prenosi AFP.

Rover, nazvan Pragjan, ili „mudrost“, treba da analizira hemijski sastav površine u tom delu Meseca i da traži vodu tokom jednog lunarnog dana, što je ekvivalentno 14 dana na Zemlji.

Ovo je ogroman trenutak za Indiju, jer je to uzdiglo na listi svemirskih supersila. Sletanje na Mesec je daleko od lakog, što je pokazala i misija Rusije, ali i mnoge druge koje su propale, uključujući i prvi pokušaj Indije.

Ali ovaj drugi put bio je srećan, i Indija se sada, kao četvrta zemlja, pridružila Sjedinjenim Američkim Državama, bivšem Sovjetskom Savezu i Kini, koje su uspešno sletele na površinu Meseca.

Kako piše BBC, sada je Indija spremna da istraži oblast koju nije nijedna druga svemirska letelica – južni pol Meseca.

Naučni interes je u ovoj oblasti Meseca veoma veliki, jer su krateri u ovom regionu stalno u senci i poseduju zaleđenu vodu.

Ovo bi bio ključni resurs za buduća ljudska istraživanja. NASA takođe priprema misiju Artemis, sa astronautima, i cilja na ovaj regiona. Voda bi takođe bila presudna za odlazak dalje u Sunčev sistem, najpre do planete Mars.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...