Neslavan kraj ruske svemirske misije

Luna-25 se razbila pri sletanju na Mesec

LifestyleSvet

21.8.2023 10:23 Autor: Vladimir Jokanović 3

Luna-25 se razbila pri sletanju na Mesec Luna-25 se razbila pri sletanju na Mesec
Prva ruska lunarna misija u poslednjih 47 godina srušila se na Mesec. Ruska svemirska agencija Roscosmos prijavila je u subotu problem na automatskoj svemirskoj... Luna-25 se razbila pri sletanju na Mesec

Prva ruska lunarna misija u poslednjih 47 godina srušila se na Mesec. Ruska svemirska agencija Roscosmos prijavila je u subotu problem na automatskoj svemirskoj stanici Luna-25 pri ulasku u putanju za spuštanje na Mesec.

„Prema rezultatima preliminarne analize, letelica Luna-25 ušla je u neplaniranu orbitu i prestala da funkcioniše zbog sudara sa površinom Meseca“, saopštila je ruska agencija za istraživanje svemira Roscosmos, prenosi RTS, pozivajući se na Reuters.

Luna-25 trebalo je da primi signal u subotu i da uđe u eliptičnu orbitu pred sletanje, ali je komunikacija sa njom izgubljena. „Tokom operacije desila se abnormalna situacija na automatizovanoj stanici koja nije omogućila da se izvrši manevar u postavljenim parametrima“, saopštio je Roscosmos.

Dalji napori sa se locira letelica i ponovo uspostavi kontakt nisu uspeli. Svaki neuspeh u svemiru apriori utiče na buduće planove određene zemlje ili određenog programa, ocenio je ruski stručnjak za raketnu i svemirsku industriju i istoričar kosmonautike Aleksandar Železnjakov, prenosi Financial Times, pozivajući se na RBK.

„U našem slučaju, najverovatnije ćemo morati da promenimo pristup u kreiranju novih lendera, jer se za 47 godina, koliko je prošlo od prethodnog lansiranja lendera, mnogo toga promenilo. Nauka i tehnologija su napredovale i nažalost, tokom godina smo pomalo izgubili našu kompeticiju u međuplanetarnim misijama i sletanju na druga nebeska tela“, rekao je Železnjakov.

On je istakao da Rusija mora donekle da ublaži svoje ambicije i shvati da ponovo mora da uči. Ruski naučnik Mihail Marov, jedna od vodećih ličnosti u sovjetskom svemirskom programu, izjavio je za RBK da je hospitalizovan zbog šoka koji je pretrpeo kada je čuo o padu Lune-25, koji smatra svojim „životnim delom“. „Tužno je što nije bilo moguće spustiti aparat“, rekao je Marov.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...