Vlasnik kompanija za proizvodnju palminog ulja platiće 3,71 milijardu dolara

Indonežanski tajkun osuđen na 15 godina zatvora

Firme u fokusuSvetU fokusu

1.3.2023 19:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Indonežanski tajkun osuđen na 15 godina zatvora Indonežanski tajkun osuđen na 15 godina zatvora
Indonežanski sud osudio je tajkuna Surju Darmadija (Surya Darmadi), vlasnika grupe koja se bavi proizvodnjom palminog ulja Duta Palma, na 15 godina zatvora i... Indonežanski tajkun osuđen na 15 godina zatvora

Indonežanski sud osudio je tajkuna Surju Darmadija (Surya Darmadi), vlasnika grupe koja se bavi proizvodnjom palminog ulja Duta Palma, na 15 godina zatvora i odredio mu rekordnu kaznu u iznosu od 41,9 biliona rupija (3,71 milijardu dolara). Ovo je prvi put da je kazna za korupciju određena na osnovu gubitaka u privredi, uz gubitke država.

Vlasnik Duta Palma grupe osuđen je za korupciju, pranje para i utaju poreza. Surju Darmadi davao je mito zvaničnicima kako bi omogućili kompanijama u njegovom vlasništvu da uzgajaju palme na teritorijama koje su prethodno proglašene prirodnim rezervatima, kao i na zemlji za koju nisu imale dozvole. Ukupna površina zemljišta koje je korišćeno na ovaj način iznosi više od 36.000 hektara, piše The Business Times.

Indonežanskom tajkunu je naloženo da isplati 2,2 biliona rupija zbog utaje poreza i ostalih prihoda koje koje je država mogla dobiti od plantaža sa odgovarajućim dozvolama. Pored toga, moraće da isplati 39,7 biliona rupija za gubitke u privredi uzrokovane njegovim gubicima.

Državno tužilaštvo je u više navrata pokušalo da izdejstvuje osude za gubitke u privredi, ali sudije su odbile takve predloge jer nije bilo moguće utvrditi kolika je šteta naneta.

Surijin slučaj datira iz 2014. godine, kada su vlasti otkrile vezu između njega i Anasa Mamuna (Anasa Maamuna), koji je tada optužen za korupciju.

Prema vlastima, tokom svog mandata na mestu guvernera provincije Rijau, Anas je primio mito od tri milijarde rupija kao početnu uplatu kako bi podržao promenu statusa 18.000 hektara prirodne šume u status plantažnog zemljišta, čime je omogućio Surijinoj kompaniji da na tom zemljištu posadi uljane palme.

  • Jovana24

    1.3.2023 #1 Author

    Pa ne moze doveka…

    Odgovori

  • Anna

    1.3.2023 #2 Author

    Samo 9 godina im je trebalo! U Srbiji bi to lepo zaokružili na 10 ili makar 15 godina. A i kazna bi bila sigurno mnogo adekvatnija. 😅😅😅

    Odgovori

  • TATJANA

    4.3.2023 #3 Author

    Jednom dodje kraj i tome

    Odgovori

  • BIJUTI27

    6.1.2024 #5 Author

    Dolijao svako kad tad

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...