Digitalna valuta trenutno vredi oko 70.000 dolara

Inflacija i deficit SAD „guraju“ cenu Bitcoina

Svet

12.4.2024 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija i deficit SAD „guraju“ cenu Bitcoina Inflacija i deficit SAD „guraju“ cenu Bitcoina
Bitcoin će i dalje biti popularan na tržištu jer vlada Sjedinjenih Država nastavlja da prekomerno troši i da održava visoke kamatne stope, smatra izvršni... Inflacija i deficit SAD „guraju“ cenu Bitcoina

Bitcoin će i dalje biti popularan na tržištu jer vlada Sjedinjenih Država nastavlja da prekomerno troši i da održava visoke kamatne stope, smatra izvršni direktor za istraživanja Grayscalea, Zak Pendl (Zach Pandl).

„Očekujemo da će stalna inflacija i neodrživi budžetski deficiti doprineti kontinuiranoj potražnji za imovinom koja služi za očuvanje vrednosti, poput bitcoina“, rekao je Pandl za Cointelegraph, a preneo Seebiz.

Pendl je tvrdio da, s obzirom na trenutnu visoku inflaciju, Federalne rezerve verovatno neće uskoro smanjiti kamatne stope.

Međutim, treba uzeti u obzir nadolazeće događaje poput „prepolovljenja“ (halving) bitcoina, zakazanog za 20. april, rastućeg ekonomskog rasta i većeg usvajanja kriptovaluta, što bi trebalo da „pogura“ cenu bitcoina.

„Fed neko vreme neće moći da snizi kamatne stope s ovako visokom baznom inflacijom, ali visok nominalni rast, prepolovljavanje bitcoina i trendovi usvajanja poput tokenizacije trebalo bi stvoriti podsticajno okruženje za kripto tržišta“, rekao je Pendl.

Inflacija je u martu porasla 0,4 odsto na mesečnom nivou i 3,5 odsto na godišnjem nivou, naspram 0,3 odsto mesečnog povećanja i 3,4 odsto na godišnjem nivou iz ankete ekonomista Dow Jonesa.

Ishod je ostavio mnoge razočarane, jer su komentatori strahovali da će stalne visoke stope inflacije sprečiti Fed da smanji kamatne stope u bliskoj budućnosti.

Glavni ekonomista Ernst & Younga Greg Dako (Greg Daco) rekao je za Yahoo Finance da više stope inflacije stavljaju veći pritisak na „kreatore da duže ostanu pri ovakvoj monetarnoj politici“.

Pendl je, međutim, takođe rekao da će, iako je povećanje realne kamatne stope „kratkoročno negativno za kriptovalute“, postojati kontinuirana potražnja za takvom imovinom tokom dužeg perioda.

Bilo je nekoliko slučajeva tokom godina kada je 10-godišnja realna kamatna stopa doživela veliki mesečni skok, a cena bitcoina značajno pala u korelaciji.

Desetogodišnja realna kamatna stopa porasla je za 52,35 odsto od decembra 2017. do januara 2018., popevši se s 0,573 na 0,873, prema podacima Banke federalnih rezervi Sent Luisa.

Slično tome, cena bitcoina naglo je pala tokom tog perioda, sa otprilike 12.839 dolara na kraju decembra 2017. na 9.240 dolara na kraju januara 2018., što predstavlja pad od 28 odsto.

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je cena bitcoina pala 10. aprila čak 2,5 odsto na najniži dnevni nivo od 67.463 dolara na Coinbaseu.

Cena bitcoina trenutno se kreće oko 70.640 dolara, prema podacima CoinMarketCap.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...