ISTORIJSKI PAD BDP U ŠVAJCARSKOJ U DRUGOM KVARTALU Zemlja ušla u recesiju

SvetVesti

27.8.2020 14:23 Autor: Julijana Vincan 0

ISTORIJSKI PAD BDP U ŠVAJCARSKOJ U DRUGOM KVARTALU Zemlja ušla u recesiju ISTORIJSKI PAD BDP U ŠVAJCARSKOJ U DRUGOM KVARTALU Zemlja ušla u recesiju
Nakon pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u dva uzastopna tromesečja i rekordnog pada od 8,2 odsto u drugom kvartalu, zbog zdravstvene krize izazvane pandemijom... ISTORIJSKI PAD BDP U ŠVAJCARSKOJ U DRUGOM KVARTALU Zemlja ušla u recesiju

Nakon pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u dva uzastopna tromesečja i rekordnog pada od 8,2 odsto u drugom kvartalu, zbog zdravstvene krize izazvane pandemijom korona virusa, Švajcarska je ušla u recesiju.

U prvom tromesečju, BDP je već pao za 2,5 procenta u odnosu na prethodni kvartal, objavio je državni Sekretarijat za ekonomiju (Seco). Time su revidirane početne prognoze o padu od 2,6 odsto.

„U drugom kvartalu, BDP Švajcarske pretrpeo je najveći pad od početka beleženja kvartalnih podataka 1980. godine“, precizira sekretarijat i ističe da je taj pad ostao „relativno ograničen“ u poređenju sa drugim zemljama.

U ovom tromesečju izvoz robe opao je za 9,4 odsto. To se ne odnosi na zlato, drago kamenje i plemenite metale, umetnička dela i antikvitete.

Foto: freepik.com

Oblast uslužnih delatnosti najteže je pogođena primenom mera za borbu protiv pandemije. Evidentiran je pad od 54,2 procenta u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, i pad od 21,7 odsto u transportu i komunikacijama.

Zdravstvene mere takođe su dosta uticale na potrošnju domaćinstava, koja je smanjena za 8,6 procenta zatvaranjem prodavnica.

Domaća potražnja tako je zabeležila istorijski pad. To za posledicu ima nagli pad uvoza robe od 14,3 odsto, kao i pad usluga za 22,2 procenta“, dodaje Seco.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...