potrebno usporavanje potrošnje

Jelen: Smanjen rizik od recesije u SAD

Svet

23.6.2023 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Jelen: Smanjen rizik od recesije u SAD Jelen: Smanjen rizik od recesije u SAD
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) smatra da je smanjen rizik da Sjedinjene Američke Države padnu u recesiju i sugeriše da usporavanje potrošnje... Jelen: Smanjen rizik od recesije u SAD

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) smatra da je smanjen rizik da Sjedinjene Američke Države padnu u recesiju i sugeriše da usporavanje potrošnje može biti cena koju treba platiti kako bi se obuzdala inflacija.

„Neću reći da to nije rizik, jer Fed pooštrava politiku“, rekla je ona, aludirajući na deseto povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi od marta 2022. godine, a potencijalno ih može biti još, piše Bloomberg.

Najnovija ministarkina procena američke ekonomije usledila je nakon majskog izveštaja o zapošljavanju koji je pokazao da su nova radna mesta nadmašila sve prognoze ekonomista.

Izgradnja kuća i maloprodaja u prošlom mesecu, takođe, su pokazali iznenađujuću otpornost pred agresivnim monetarnim pooštravanjem koje je postavio Fed.

„Moramo da vidimo usporavanje potrošnje da bismo inflaciju stavili pod kontrolu“, rekla je Jelen.

Prošlonedeljno saopštenje indeksa potrošačkih cena pokazalo je da je osnovna stopa inflacije za maj porasla za 5,3 odsto u odnosu na 12 meseci ranije. Prošlogodišnji porast troškova stanovanja, koji je sa zakašnjenjem uključen u CPI, bio je uzrok za deo tog povećanja.

Foto: Tanjug/AP

Glavna stopa CPI bila je četiri odsto za maj, što je znatno manje u odnosu na vrhunac od 9,1 odsto postignut u junu prošle godine.

„Inflacija se zaista mnogo smanjila i plan je da tako nastavi“, predviđa Jelen, delom zbog očekivanog prilagođavanja na tržištu nekretnina.

Što se tiče debate među nekim ekonomistima o tome da li Fed treba da revidira svoj cilj inflacije i stopu od dva odsto, koja je usvojena u vreme slabog rasta i investicija, Jelen je naznačila da takva diskusija nije prikladna u vreme kada se borimo da se obuzda rast cena.

Predsedavajući Fed-a Džerom Pauel (Jerome Powell) odbacio je ideju o promeni cilja od dva odsto i to je ponovio i pred Kongresom ove nedelje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...