Sastanak ministara najrazvijenih zemalja

Jelen traži od G7 podizanje zida prema Kini

Svet

23.5.2024 15:54 Autor: Vladimir Jokanović 2

Jelen traži od G7 podizanje zida prema Kini Jelen traži od G7 podizanje zida prema Kini
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je u četvrtak da želi da zemlje sa tržišnom ekonomijom podignu „zid protivljenja“ prema Kini zbog... Jelen traži od G7 podizanje zida prema Kini

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je u četvrtak da želi da zemlje sa tržišnom ekonomijom podignu „zid protivljenja“ prema Kini zbog njenih industrijskih politika koje vodi država, što je ključna tema koju ona gura na sastanku G7 finansijskih ministara ove nedelje.

Jelen je takođe izjavila da traži „opšte slaganje o konceptu“ od finansijskih ministara i guvernera centralnih banaka zemalja G7 u vezi sa planom da se unaprede prihodi od oko 300 milijardi dolara zamrznutih ruskih sredstava, što bi moglo pružiti Ukrajini značajnu finansijsku podršku nakon 2025. godine, prenosi Reuters.

Očekuje se da će ove dve teme dominirati sastankom ministara finansija i guvernera centralnih banaka u petak i subotu u Stresi na severu Italije. Jelen je rekla da su mnoge zemlje izvan naprednih industrijskih demokratija G7 zabrinute zbog prekomernog ulaganja Kine u električna vozila, solarne proizvode, poluprovodnike, čelik i druge strateške industrije, uključujući Meksiko, Indiju i Južnu Afriku.

Bez promena u kineskoj politici, uključujući prelazak sa povećanja proizvodnje na podsticanje domaće potražnje, prema rečima američke ministarke, ekonomije vođene tržištem suočavaju se sa poplavom jeftinih kineskih izvoznih proizvoda koji će ugroziti održivost njihovih proizvođača.

Jelen je navela da ne traži od drugih zemalja da kopiraju američke tarife ili blisko koordiniraju svoje odgovore u trgovinskoj politici. „Ali moramo stati zajedno i poslati jedinstvenu poruku Kini. Da shvate da ne oseća tako samo jedna zemlja, već da se suočavaju sa zidom protivljenja strategiji koju sprovode“, izjavila je ona.

Jelen je takođe istakla da, ako ministri G7 mogu da se slože oko koncepta unapređenja prihoda od zamrznutih ruskih sredstava, detalji bi mogli da se usaglase do junskog samita lidera G7 u Pulji. Prema njenim rečima, iako se diskutovalo o 50 milijardi dolara, nisu donete odluke o veličini potencijalnog zajma za Ukrajinu koji bi bio podržan prihodima od oko 3,5 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine.

  • SUNCE

    25.5.2024 #1 Author

    Nastavila Amerika da gusi Evropu i da je dalje tera u propast.

    Odgovori

  • ŽIZI

    26.5.2024 #2 Author

    Njima nikada nije dosadno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.