Posle odluke Predstavničkog doma SAD

Kijev očekuje američku vojnu pomoć već ovih dana

Svet

22.4.2024 10:41 Autor: Vladimir Jokanović 3

Kijev očekuje američku vojnu pomoć već ovih dana Kijev očekuje američku vojnu pomoć već ovih dana
Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država odobrio je u subotu 95 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike SAD, dok su demokrate i... Kijev očekuje američku vojnu pomoć već ovih dana

Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država odobrio je u subotu 95 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike SAD, dok su demokrate i republikanci udružili snage nakon meseci jakog otpora desničarskog krila prema obnovljenoj američkoj podršci za Ukrajinu.

Pretežnom većinom, pomoć od oko 61 milijarde dolara za Ukrajinu je prošla u roku od nekoliko minuta, snažno pokazujući nameru američkih zakonodavaca da pruže novu rundu podrške novom savezniku. Mnogi demokratski kongresmeni aplaudirali su i mahali zastavama Ukrajine, prenosi Guardian.

„Odradili smo svoj posao ovde, i mislim da će istorija to dobro oceniti“, rekao je nakon glasanja pPredsednik Predstavničkog doma Majk Džonson (Mike Johnson). Osim novca za Ukrajinu, Predstavnički dom izglasao je i pomoć za Izrael i saveznike SAD u Indo-pacifičkom regionu, uključujući Tajvan, kao i za humanitarne potrebe u Gazi.

Od 60,7 milijardi dolara za Ukrajinu, oko 23 milijarde biće iskorišćene za obnovu sopstvenih vojnih zaliha SAD, 14 milijardi dolara biće potrošeno za kupovinu naprednih novih sistema za ukrajinsku vojsku od američkih odbrambenih preduzeća, sa više od 11 milijardi dolara biće finansirana saradnja obaveštajnih službi u Ukrajini, dok će za nevojnu pomoć Ukrajini, kao što su isplate plata i penzija, biti izdvojeno oko osam milijardi dolara.

Prolazak kroz Predstavnički dom uklonio je najveću prepreku za finansijski zahtev američkog predsednika Džoa Bajdena (Joea Biden) koji je prvi put predstavljen u oktobru kada su zalihe vojne opreme Ukrajine počele da se smanjuju. Ceo paket sada treba da odobri Senat, što bi moglo da bude u utorak. Bajden je najavio da će odmah nakon toga potpisati zakon.

Pentagon bi mogao početi sa slanjem oružja Ukrajini u roku od nekoliko dana nakon što vojna pomoć bude odobrena u Senatu i nakon što Bajden bude potpisao zakon. Oružje se već nalazi u skladištima u SAD i Evropi, kao i oprema za vazdušnu odbranu na čijem hitnom slanju insistira Kijev.

  • Alexander Rac

    22.4.2024 #1 Author

    Polako ali sigurno ničija nije gorela do zore.
    Nije ni 3 rajh pa tako neće 4rajh =UN +Nort Atlantic Tetorist Organisation !!!

    Odgovori

  • Jj992

    22.4.2024 #2 Author

    Ma divno

    Odgovori

  • tamara71

    22.4.2024 #3 Author

    Katastrofa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...