KINA IZBEGLA ULAZAK U RECESIJU Ekonomski rast 3,2 odsto u drugom kvartalu

SvetVesti

16.7.2020 12:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

KINA IZBEGLA ULAZAK U RECESIJU Ekonomski rast 3,2 odsto u drugom kvartalu KINA IZBEGLA ULAZAK U RECESIJU Ekonomski rast 3,2 odsto u drugom kvartalu
Kina je izbegla ulazak u recesiju, nakon što je zabeležila rast ekonomije u drugom kvartalu za 3,2 odsto, po čemu je postala prva velika... KINA IZBEGLA ULAZAK U RECESIJU Ekonomski rast 3,2 odsto u drugom kvartalu

Kina je izbegla ulazak u recesiju, nakon što je zabeležila rast ekonomije u drugom kvartalu za 3,2 odsto, po čemu je postala prva velika ekonomija sveta koja je pokazala znakove oporavka od štete prourokovane pandemijom Covid-19.

Kineska ekonomija, druga najjača u svetu, potonula je za 6,8 odsto u prvom tromesečju ove godine, prvi put od kraja Kulturne revolucije u Kini 1976. godine, prenosi South China Morning Post.  Tehnički, recesija je definisana kao dva uzastopna kvartala sa padom ekonomije, što je Kina uspela da izbegne.

Rast kineske ekonomije premašio je prognoze analitičara, koji su u anketi Bloomberga, kako prenosi SCMP, očekivali rast BDP Kine u drugom kvartalu za 2,4 odsto. Prema najavi kineskog premijera Li Kećijanga iz maja, Kina ipak ne očekuje da će ostvariti planirani rast BDP u 2020. godini.

Mej Sinju, istraživač kineskog Ministarstva trgovine rekao je da je kineska ekonomija u drugom kvartalu „definitivno“ premašila američku, uzimajući u obzir pad tamošnje ekonomije. „Kineski godišnji BDP u 2020. mogao bi da bude malo niži od BDP u SAD, ali unutrašnji haos u Americi eskalira, pa bi Kina mogla prestići SAD do kraja godine“, naveo je Mej.

Glavni ekonomista „Macquarie Banke“ Leri Hu, ocenio je da je kineski oporavak u drugom tromesečju bio snažan, ali izuzetno neravnomeran, kao i da je oporavak ponude jači od potražnje, dok su investicije jače od potrošnje.

Rast kineskog BDP takođe bi mogao da potkrepi tvrdnje Pekinga da je njegov pristup sprečavanju širenja pandemije korona virusa optimalan, uključujući stroge mere zatvaranja i masovna testiranja, jer je postignuta ravnoteža između ekonosmkog rasta i kontole epidemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...