Globalno istraživanje tržišta

Kina prednjači u upotrebi generativne veštačke inteligencije

LifestyleSvet

17.7.2024 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina prednjači u upotrebi generativne veštačke inteligencije Kina prednjači u upotrebi generativne veštačke inteligencije
Kina vodi u domenu upotrebe generativne veštačke inteligencije (GenAI), prema nedavnoj globalnoj studiji koju je SAS naručio sa Coleman Parkes Research. Kineski donosioci poslovnih... Kina prednjači u upotrebi generativne veštačke inteligencije

Kina vodi u domenu upotrebe generativne veštačke inteligencije (GenAI), prema nedavnoj globalnoj studiji koju je SAS naručio sa Coleman Parkes Research. Kineski donosioci poslovnih odluka prijavili su da 83 odsto njihovih organizacija koristi GenAI, što je više nego u Velikoj Britaniji (70 odsto), SAD (65 odsto) i Australiji (63 odsto).

Ipak, organizacije u SAD su lideri kada je reč o zrelosti, i u potpunosti su implementirale GenAI tehnologije (24 odsto) u poređenju sa 19 odsto u Kini i 11 odsto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U izveštaju iz 2023. godine, McKinsey procenjuje da bi GenAI mogala da pridoda vrednost od između 2,6 i 4,4 biliona dolara godišnje u različitim scenarijima upotrebe. To je uporedivo sa celokupnim BDP-om Ujedinjenog Kraljevstva 2021. godine. Taj uticaj bi povećao ukupan efekat veštačke inteligencije za 15 do 40 odsto.

S obzirom na te ekonomske implikacije, SAS i Coleman Parkes uradili su istraživanje na uzorku od 1.600 donosilaca odluka na ključnim svetskim tržištima. Ispitanici rade u različitim branšama, uključujući bankarstvo, osiguranje, javni sektor, nauke o živim sistemima, zdravstvenu zaštitu, telekomunikacije, proizvodnju, maloprodaju, energetiku i komunalne usluge i stručne usluge. Najmanje organizacije koje su učestvovale u istraživanju zapošljavale su u proseku između 500 i 999 osoba, a najveće više od 10.000.

„Sa svakom novom tehnologijom, organizacije moraju da se snađu u fazi istraživanja i otkrivanja, i da razdvoje pompu od stvarnosti, da bi razumele složenost implementacije u stvarnom svetu, odnosno na nivou kompanije. Upravo do tog momenta smo stigli sa GenAI“, kaže Brajan Haris (Brian Harris), izvršni potpredsednik i CTO u SAS-u, koji dodaje:„Kako izlazimo iz turbulentnih ciklusa, treba da svrsishodno primenimo GenAI i ostvarimo ponovljive i pouzdane poslovne rezultate pomoću te tehnologije.“

Prvi na spisku izazova sa kojima se organizacije suočavaju u redovnoj upotrebi GenAI je nedostatak jasne GenAI strategije.

Samo devet odsto lidera koji su odgovorili na anketu navodi da su izuzetno upoznati sa usvajanjem GenAI u njihovoj organizaciji. Među ispitanicima čije su organizacije koje su u potpunosti implementirale GenAI, samo 25 odsto kaže da su izuzetno upoznate sa strategijom usvajanja GenAI njihove organizacije. Čak i oni donosioci odluka koji su zaduženi za odluke o ulaganju u tehnologiju nisu upoznati sa AI – uključujući one u organizacijama koje prednjače u usvajanju te tehnologije.

Devedeset odsto viših donosioca tehnoloških odluka u celini priznaje da ne razumeju u potpunosti GenAI i njen potencijal da utiče na poslovne procese.

Sa 45 odsto, direktori za investicije prednjače među rukovodiocima koji razumeju strategiju usvajanja AI njihove organizacije. Ali, tek 36 odsto direktora za tehnološka pitanja, kažu da su u potpunosti upoznati sa takvom strategijom.

Ipak, uprkos tom jazu u razumevanju, većina organizacija (75 odsto) kaže da su izdvojile budžete za ulaganje u GenAI u sledećoj finansijskoj godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.