Zbog prodaje oružja Tajvanu

Kina uvela kontramere protiv devet američkih firmi

Svet

18.9.2024 11:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kina uvela kontramere protiv devet američkih firmi Kina uvela kontramere protiv devet američkih firmi
Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je u sredu kontramere protiv devet američkih firmi povezanih sa vojskom, kao odgovor na prodaju oružja SAD Tajvanu. Kontramere... Kina uvela kontramere protiv devet američkih firmi

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je u sredu kontramere protiv devet američkih firmi povezanih sa vojskom, kao odgovor na prodaju oružja SAD Tajvanu.

Kontramere protiv ovih firmi, uključujući Sierra Nevada Corporation i Stick Rudder Enterprises LLC, stupile su na snagu u sredu, što podrazumeva zamrzavanje njihove imovine unutar Kine, prema navodima ministarstva, prenosi Reuters.

Organizacijama i pojedincima u Kini je zabranjeno da ulaze u transakcije sa ovim firmama, navedeno je u saopštenju. Sankcije su uvedene nekoliko sati nakon što je američka Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA) saopštila da je Stejt department odobrio potencijalnu prodaju vojne opreme Tajvanu u vrednosti od 228 miliona dolara.

Kina je ranije ove godine uvela sankcije protiv dve američke odbrambene kompanije zbog njihove podrške prodaji oružja Tajvanu. Te sankcije podrazumevaju zamrzavanje imovine kompanija General Atomics Aeronautical Systems i General Dynamics Land Systems unutar Kine, kao i zabranu ulaska menadžmentu ovih firmi u zemlju.

Kompanija General Dynamics imala je nekoliko operacija u oblasti vazduhoplovnih usluga u Kini. Takođe, kompanija učestvuje u proizvodnji Abrams tenka, koji Tajvan kupuje kako bi zamenio zastarelu opremu navodno namenjenu odvraćanju ili odbrani od kineske invazije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.