Trilateralni samit u seulu, prvi u poslednje četiri godine

Kina za slobodnu trgovinu sa Japanom i Južnom Korejom

SvetU fokusu

27.5.2024 15:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina za slobodnu trgovinu sa Japanom i Južnom Korejom Kina za slobodnu trgovinu sa Japanom i Južnom Korejom
Kina je pozvala Japan i Južnu Koreju da odbace „protekcionizam“ i podrže slobodnu trgovinu pošto su se lideri ovih zemalja sastali na trilateralnom samitu... Kina za slobodnu trgovinu sa Japanom i Južnom Korejom

Kina je pozvala Japan i Južnu Koreju da odbace „protekcionizam“ i podrže slobodnu trgovinu pošto su se lideri ovih zemalja sastali na trilateralnom samitu u Seulu.

Kineski premijer Li Ćiang rekao je da se protivi pretvaranju ekonomskih i trgovinskih pitanja u „političke igre ili bezbednosna pitanja“, preneli su kineski državni mediji, dok se sastao sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i predsednikom Južne Koreje Jun Suk-Jolom.

Li je rekao da tri zemlje treba da vide jedna drugu kao „partnere i razmatraju mogućnosti za zajedinički razvoj“, prenela je agencija Xinhua.

Ovo je deveti trilateralni samit između Kine, Japana i Južne Koreje, ali njihov prvi u više od četiri godine, dok nastoje da ožive ekonomske i bezbednosne veze.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon samita, tri lidera su se složila da „institucionalizuju“ trosmernu saradnju redovnim održavanjem trilateralnog samita i ministarskih sastanaka. Takođe su se složili da nastave razgovore za „ubrzavanje pregovora“ za sporazum o slobodnoj trgovini koji ima za cilj da bude „pravičan, sveobuhvatan, visokokvalitetan i obostrano koristan“, piše CNBC.

Samit je bio ključan za stabilizaciju odnosa između tri zemlje, čak i ako se „ne pretoči u neku vrstu konkretne inicijative“, rekao je Stiven Nađ (Stephen Nagy), profesor na Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju.

Kina želi da odvuče i Južnu Koreju i Japan od inicijativa koje su Sjedinjene Američke Države stavile na sto, rekao je Nađ za CNBC.

„Pod predsednikom Bajdenom (Joe Biden), došlo je do ogromnog zbližavanja Seula, Tokija i Vašingtona kroz principe dogovora u Kemp Dejvidu iz 2023. godine“, rekao je on, dodajući da je Kina oprezna prema ovoj saradnji i želi da „zabije klin“ između Južne Koreje i SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.