uređaj generisao struju četiri sata i 47 minuta

Kina završila testiranje proizvodnje električne energije iz okeana

SvetU fokusu

16.9.2023 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Kina završila testiranje proizvodnje električne energije iz okeana Kina završila testiranje proizvodnje električne energije iz okeana
Kineski naučnici i inženjeri su završili testiranje uređaja za proizvodnju električne energije iz toplotne energije okeana u Južnom kineskom moru, navodi agencija Sinhua. Uređaj... Kina završila testiranje proizvodnje električne energije iz okeana

Kineski naučnici i inženjeri su završili testiranje uređaja za proizvodnju električne energije iz toplotne energije okeana u Južnom kineskom moru, navodi agencija Sinhua.

Uređaj snage 20 kilovata, koji je u najvećoj meri razvio Morski geološki zavod Gvangdžu, pod direktnom kontrolom Kineskog geološkog zavoda, vraćen je po okončanju testiranja u Gvangdžu, glavni grad južne kineske provincije Gvangdong, prenosi Danas.

Tokom testiranja, uređaj je generisao struju četiri sata i 47 minuta, dostigavši maksimalnu izlaznu snagu od 16,4 kilovata.

Viši inženjer Morskog geološkog zavoda Gvangdžu Ning Bo rekao je da je test na moru „potvrdio teorijsku održivost domaćeg sistema za proizvodnju energije iz toplotne energije okeana, označavajući ključni korak na putu Kine da razvije i iskoristi toplotnu energiju okeana, od faze testiranja na kopnu do primene na moru“.

Toplotna energija okeana koristi temperaturne razlike između površinske i duboke morske vode za proizvodnju električne energije, zbog čega predstavlja izvor obnovljive energije.

Prema rečima Ninga, Kina je bogata rezervama toplotne energije okeana, ali su ranija relevantna istraživanja ostajala u fazi laboratorijskih i kopnenih ispitivanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...