Preti nestašica galijuma i germanijuma

Kineska kontrola izvoza ugrožava zapadnu proizvodnju čipova

Svet

27.8.2024 12:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kineska kontrola izvoza ugrožava zapadnu proizvodnju čipova Kineska kontrola izvoza ugrožava zapadnu proizvodnju čipova
Kineska kontrola izvoza ključnih materijala za poluprovodnike utiču na lance snabdevanja i podstiču strahove od nedostatka u proizvodnji naprednih čipova i vojne optičke opreme... Kineska kontrola izvoza ugrožava zapadnu proizvodnju čipova

Kineska kontrola izvoza ključnih materijala za poluprovodnike utiču na lance snabdevanja i podstiču strahove od nedostatka u proizvodnji naprednih čipova i vojne optičke opreme u zapadnim zemljama.

Ograničenja Pekinga na isporuku germanijuma i galijuma, koji se koriste u poluprovodničkim aplikacijama i komponentama za vojnu i komunikacionu opremu, dovela su do skoro dvostrukog povećanja cena ovih minerala u Evropi tokom protekle godine, prenosi Financial Times.

Kina je prošle godine uvela ova ograničenja, za koja tvrdi da štite njenu „nacionalnu bezbednost i interese“, kao odgovor na kontrolu prodaje naprednih čipova i opreme za proizvodnju čipova koju predvode SAD. Ova ograničenja i naknadne kontrole izvoza istakle su dominaciju Kine u globalnoj ponudi desetina ključnih resursa.

Prema podacima Američkog geološkog instituta, Kina proizvodi 98 odsto svetske ponude galijuma i 60 odsto germanijuma. Zapadni proizvođači upozoravaju da je situacija sa Kinom kritična, jer industrija zavisi od materijala iz te zemlje.Cene germanijuma su skočile za 52 odsto od početka juna na 2.280 dolara po kilogramu u Kini.

Analitičari su istakli da su ova ograničenja jasna poruka da je vlada predsednika Si Đinpinga spremna da cilja na zapadne ekonomske interese kako bi se osvetila za ograničenja pristupa Kine naprednim tehnologijama poput čipova.

Jan Gize, viši menadžer za manje metale u Tradiumu, frankfurtskoj trgovačkoj kompaniji, rekao je da je galijum i germanijum koji je njegova grupa uspela da nabavi kroz novi kineski program licenci za izvoz „samo delić onoga što smo kupovali ranije“. Ovi materijali su ključna za proizvodnju naprednih mikroprocesora, fiber-optičkih proizvoda i naočara za noćno gledanje.

Peking je ovog meseca takođe najavio ograničenja izvoza antimona, minerala koji se koristi u municiji za probijanje oklopa, naočarima za noćno gledanje i preciznoj optici.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.