Centralna banka druge ekonomije sveta nameniće 80 milijardi juana za pozajmice

Kineski finansijski regulatori dodeliće nove podsticaje za građevinske firme

BiznisNekretnineSvet

16.1.2023 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kineski finansijski regulatori dodeliće nove podsticaje za građevinske firme Kineski finansijski regulatori dodeliće nove podsticaje za građevinske firme
Kineski finansijski regulatori i najveće kompanije za upravljanje lošim dugom, odnosno dugovanjem koje se klasifikuje kao gubitak, planiraju da ponude podsticaje vredne čak 160... Kineski finansijski regulatori dodeliće nove podsticaje za građevinske firme

Kineski finansijski regulatori i najveće kompanije za upravljanje lošim dugom, odnosno dugovanjem koje se klasifikuje kao gubitak, planiraju da ponude podsticaje vredne čak 160 milijardi juana (24 milijarde dolara) za refinansiranje visokokvalitetnim građevinskim firmama u prvom kvartalu, navode dobro obavešteni izvori.

U okviru pomenutog plana Narodna banka Kine će nameniti 80 milijardi juana za pozajmice za određene građevinske firme po kamatnim stopama od 1,75 odsto preko China Huarong Asset Management fonda i njemu sličnih institucija, navode anonimni izvori.

Firme opterećene dugom ohrabrene su da sumu pozajmice izjednače sa iznosom iz sopstvene kase, piše Bloomberg.

Pozajmice predstavljaju dodatak paketu mera koji je na snazi od novembra sa ciljem da zaustavi pad na kineskom tržištu nekretnina. Kako bi podstakli potražnju, regulatori povećavaju finansijsku pomoć za važne građevinske firme, uporedo smanjujući hipotekarne stope i menjajući uslove za depozite.

Ipak, efekte tih mera guše novi talasi korona virusa nakon što je vlada naglo napustila politiku nulte tolerancije na Covid-19. Samopouzdanje među kompanijama i potrošačima još uvek se oporavlja. Cene novih stambenih nekretnina u 70 kineskih gradova zabeležile su u decembru pad, što je trend koji traje već 16 meseci, pokazuju najnoviji podaci.

Četiri velika fonda — Huarong, Cinda, China Great Wall Asset Management i China Orient Asset Management — godinama pozajmljuju novac kompanijama koje se ubrajaju u 50 najvažnijih građevinskih firmi u zemlji.

  • Dragana

    16.1.2023 #1 Author

    Eto malo pomoci za razvoj

    Odgovori

  • TATJANA

    17.1.2023 #2 Author

    Ja mislim da nisu trebali napustiti politiku nulte tolerancije

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.1.2023 #3 Author

    Moraju da pomognu finsnsijski ovoj delatnosti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...