Pad potražnje zbog novog talasa pandemije

Cene stambenih nekretnina u Kini beleže pad u decembru

NekretnineSvet

16.1.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene stambenih nekretnina u Kini beleže pad u decembru Cene stambenih nekretnina u Kini beleže pad u decembru
Cene novih stambenih nekretnina u Kini ponovo beleže pad u decembru, jer novi talas korona virusa remeti potražnju, pri čemu se od Pekinga očekuje... Cene stambenih nekretnina u Kini beleže pad u decembru

Cene novih stambenih nekretnina u Kini ponovo beleže pad u decembru, jer novi talas korona virusa remeti potražnju, pri čemu se od Pekinga očekuje da predstavi nove mere kako bi se održao oporavak koji je prošlog meseca podstaklo ublažavanje politike nulte tolerancije na Covid-19.

Cene novih stambenih nekretnina pale su i na mesečnom i na godišnjem nivou, a slaba potražnja je i dalje ograničavala već usporen oporavak, piše Reuters.

Analitičari kažu da sektor nekretnina pokazuje znake oporavka, ali da je i dalje neujednačen, te da je potrebno više podrške za teško pogođeno tržište.

Kratkoročno posmatrano, trgovanje u ovom sektoru će ostati usporeno, a vrlo je verovatno da će do oporavka doći u drugom kvartalu ove godine, rekao je glavni analitičar u agenciji za nekretnine Centraline Džang Davej (Zhang Dawei).

“Tržištu je neophodno više mera koje su usmerene na popravljanje potražnje, posebno u gradovima prvog reda”, rekao je on.

Cene su u decembru pale 0,2 odsto na mesečnom nivou peti mesec zaredom, odnosno istim tempom kao u novembru, prema proračunima Reutersa na osnovu podataka koje je poslao Nacionalni biro za statistiku.

U odnosu na godinu dana ranije cene su pale osmi mesec zaredom – 1,5 odsto, dok je u novembru zabeležen pad od 1,6 odsto.

 • TATJANA

  17.1.2023 #1 Author

  Da li će se ikada Kina oporaviti od pandemije

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.1.2023 #2 Author

  Sto se i ocekivalo da ce se desiti…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...