čuvena investiciona grupacija pod lupom istražnih organa

Koju ulogu je Goldman Sachs imao u poslednjim danima američke Silicon Valley Bank?

Svet

16.6.2023 10:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Koju ulogu je Goldman Sachs imao u poslednjim danima američke Silicon Valley Bank? Koju ulogu je Goldman Sachs imao u poslednjim danima američke Silicon Valley Bank?
Federalne rezerve SAD (Fed) i Komisija za hartije od vrednosti (SEC) istražuju ulogu grupe Goldman Sachs (GS) u dva posla sa Bankom Silicijumske doline... Koju ulogu je Goldman Sachs imao u poslednjim danima američke Silicon Valley Bank?

Federalne rezerve SAD (Fed) i Komisija za hartije od vrednosti (SEC) istražuju ulogu grupe Goldman Sachs (GS) u dva posla sa Bankom Silicijumske doline (Silicon Valley Bank) koja su prethodila njenom kolapsu, objavio je Wall Street Journal u četvrtak pozivajući se na one koji su upoznati sa ovom materijom.

SVB je zabeležila gubitak od 1,8 milijardi dolara na prodaji portfelja obveznica Goldmanu. Gigant sa Wall Streeta je, takođe, bio pokrovitelj za neuspelu prodaju akcija banke koja je na kraju utrla put njenom krahu.

Fed i SEC traže dokumente koji se odnose na ulogu grupacije Goldman Sachs i kao kupca portfelja hartija od vrednosti i kao savetnika za povećanje kapitala, navodi se u izveštaju.

Oni traže da vide da li su odeljenje za investiciono bankarstvo i odeljenje za trgovinu na neprikladan način komunicirali o prodaji portfelja, dodaje se u izveštaju.

Goldman Sachs je prošlog meseca otkrio da sarađuje sa vladinim istražnim organima u vezi sa poslovima sa SVB-om.

„SVB je angažovao Goldman Sachs da pomogne u predloženom povećanju kapitala i prodao kompaniji portfolio hartija od vrednosti. Pre te prodaje, Goldman Sachs je pismeno obavestio SVB da nećemo delovati kao njihov savetnik pri prodaji i da SVB ne treba da se oslanja na bilo koji savet banke u vezi sa tim, ali umesto toga unajmite finansijskog savetnika treće strane“, rekao je portparol Goldman Sachsa.

Akcije banke s Menhetna su porasle za 0,4 odsto na 339,12 dolara, nakon što su ranije tokom dana porasle za čak 1,6 odsto.

U martu je Reuters izvestio da američki tužioci istražuju kolaps SVB. Istraga koju su sproveli Fed i SEC bila je deo širih istraga, dodaje se u izveštaju WSJ.

Portparol SEC-a je u saopštenju poslatom elektronskom poštom rekao da Komisija „ne komentariše postojanje ili nepostojanje moguće istrage“. Portparol Feda je odbio da komentariše.

Propast SVB-a izazvala je šokove kroz industriju i dovela do najgore krize za u ovom sektoru u poslednjih 15 godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...