KOLEBANJE CENA NAFTE Nervoza zbog izbora u SAD i nestabilne potražnje

SvetVesti

5.11.2020 19:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

KOLEBANJE CENA NAFTE Nervoza zbog izbora u SAD i nestabilne potražnje KOLEBANJE CENA NAFTE Nervoza zbog izbora u SAD i nestabilne potražnje
Cene nafte pale su za više od jedan odsto u četvrtak pre podne jer se na tržište prenela neizvesnost ishoda predsedničkih izbora u SAD.... KOLEBANJE CENA NAFTE Nervoza zbog izbora u SAD i nestabilne potražnje

Cene nafte pale su za više od jedan odsto u četvrtak pre podne jer se na tržište prenela neizvesnost ishoda predsedničkih izbora u SAD. Vrednost fjučersa američke sirove nafte smanjena je za 1,63 odsto ili 64 centa, dok je cena nafte Brent pala za 0,82 odsto.

Budući da se postizborna napetost prenela na tržište nafte, analitičari ocenjuju da bi narednih nekoliko nedelja moglo da bude prilično burno sa nadolaskom sudskih procesa i eventualnim ponovnim prebrojavanjem glasova, prenosi Market Watch.

Povoljna okolnost za naftno tržište je što demokratski kandidat Džo Bajden nije (siguran) pobednik, a to znači da iranska nafta, barem još neko vreme neće imati prolaz na međunarodno tržište. Naime, proizvođači strahuju da bi pobeda Bajdena značila početak normalizacije odnosa sa Iranom i pristup Teherana naftnom tržištu, a to je dodatnih oko milion barela dnevno.

Cene nafte mogle bi dodatno da padnu ukoliko se obistine prognoze stručnjaka robne kompanije Trafigura da će potražnja za naftom u SAD uskoro opasti za milion barela dnevno, a u Evropi za 1,5 milion barela dnevno, zbog nove ekspanzije zaraze korona virusa, prenosi specijalizovani portal za monitoring naftnog tržišta Oil Price.

Isti izvor navodi da je uvoz nafte u Kinu opao poslednjih meseci nakon rekordno visokih 13 miliona barela dnevno u junu, premda je ostao viši u odnosu na isti period ranijih godina. Najveći svetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija snizila je prodajnu cenu za azijsko tržište, nadajući se da će time da pospeši potražnju.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) porasla je ipak u četvrtak posle podne (CET) na 39,04 dolara za barel, a cena severnomorske nafte Brent na 41,26 dolara po barelu.

Tagovi
CENA NAFTA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...