Uskoro bi šoljica kafe mogla da košta čak više od pet evra

Kombinacija uzroka dovodi do rekordno visokih cena kafe

Svet

16.9.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kombinacija uzroka dovodi do rekordno visokih cena kafe Kombinacija uzroka dovodi do rekordno visokih cena kafe
Iznos od pet funti (5,9 evra) za šoljicu kafe u Londonu ili sedam dolara (6,3 evra) u Njujorku možda je sada nezamislivo, ali bi... Kombinacija uzroka dovodi do rekordno visokih cena kafe

Iznos od pet funti (5,9 evra) za šoljicu kafe u Londonu ili sedam dolara (6,3 evra) u Njujorku možda je sada nezamislivo, ali bi uskoro moglo da postane stvarnost zbog „savršene oluje“ ekonomskih i ekoloških faktora u regionima u kojima se uzgaja najviše kafe.

Globalna cena sirove kafe je sada na „visokoj vrednosti svih vremena“, kaže analitičarka Džudi Gejns (Judy Gaines), zbog kombinacije problematičnih useva, tržišnih sila, iscrpljenih zaliha — i najsmrdljivijeg voća na svetu, piše Seebiz.

Neobičan mraz je 2021. uništio useve kafe u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču „arabike“ koja se često koristi u kafićima.

Stoga su se kupci okrenuli zemljama poput Vijetnama, primarnog proizvođača sorte „robusta“ koja se obično koristi u instant mešavinama.

Međutim, tamošnji farmeri su se suočili sa najvećom sušom u skoro deset godina, pa su se okrenuli uzgoju smrdljivog žutog voća – „durijana”, kako bi zaradili više. Zbog smrada zabranjen je u javnom prevozu na Tajlandu, Japanu, Singapuru i Hong Kongu, ali je veoma popularan u Kini. Tamo se udeo vijetnamskog „durijana” skoro udvostručio 2023. i 2024. godine, a za Vijetnamce je pet puta isplativiji od kafe.

Dok su Vijetnamci preplavili Kinu durijanom, izvoz robusta kafe iz Vijetnama u junu bio je 50 odsto onoga što je bio u junu 2023, a zalihe te sorte su „skoro iscrpljene“, prema Međunarodnoj organizaciji za kafu.

Izvoznici robuste u Kolumbiji, Etiopiji, Peruu i Ugandi su se povećali, ali još uvek nema dovoljno kafe da se nadoknadi skučeno tržište.

Zbog toga su cene sirove robuste i arabike danas skoro rekordne, a to utiče i na cenu svake šoljice kafe.

Britanski veletrgovac Pol Armstrong (Paul Armstrong) očekuje da bi se ljubitelji kafe uskoro mogli suočiti sa „ludom mogućnošću“ da šolja košta više od pet funti u Velikoj Britaniji.

Armstrong, koji vodi Carrara Coffee Roasters, uvozi kafu iz Južne Amerike i Azije, prži je i šalje u kafiće širom Velike Britanije.

On je za BBC rekao da je nedavno podigao cene, ali je dodao da to nije kraj, jer kupovine cene i dalje rastu.

Foto: Rawpixel

On je naveo da će neki od kafića kojima u narednim mesecima ističu ugovori uskoro morati da se odluče da li da veće troškove prebace na svoje korisnike.

Grafikoni pokazuju da je cena sirove kafe na berzama u Londonu za robustu i u Njujork za arabicu porasla čak pet puta od januara 2016. do početka septembra ove godine.

Ne samo šoljica kafe u kafićima, već i instant kafa, kao i kafa u prodavnicama, svuda će nastaviti da raste, očekuje Armstrong.

Podaci iz industrije kafe pokazuju da visoka tržišna cena sirove kafe ne dovodi nužno do viših maloprodajnih cena.

Felipe Bareto Kroče (Felipe Barreto Croce), generalni direktor FAFCoffees u Brazilu, slaže se da su cene kafe porasle, ali tvrdi da je to „uglavnom zbog inflatornih troškova uopšte“, kao što su zakup prostora i rad, a ne cena same sirove kafe.

Kompanija Consultancy Allegra Strategies procenjuje da sirova kafa čini manje od 10 odsto cene šoljice kafe u kafiću.

Kroče veruje da je kafa i dalje veoma jeftina, ako se kuva kod kuće, iako je i dalje luksuzna roba.

On kaže i da se zbog poskupljenja sirove kafe slabijeg kvaliteta sada više plaća kvalitetna kafa kao relativno bolja vrednost.

Ako odete u specijalizovani kafić u Londonu i dobijete specijalitet kafe, razlika u ceni između te kafe i obične kafe u masovnim lancima kafića, kao što je Costa Coffee, je mnogo manja nego što je bila“, rekao je Kroče.

On je još dodao da će predstojeća prolećna berba u Brazilu, koji proizvodi trećinu svetske kafe, biti „ključna“ za cene, ali da zavisi od kiše.

Takođe, objasnio je da „svi gledaju u nebo, jer ako sada padne kiša, biljke bi trebalo da budu dovoljno zdrave i da bujno cvetaju, ali ako kiša stigne u oktobru, sledeće godine će doći do propadanja roda i stres na tržištu će se nastavi“.

  • ELLA

    16.9.2024 #1 Author

    Brzo ce cene padati kao i za cokoladu. Preterali su koriste situaciju, zele brzu zaradu

    Odgovori

  • Inquiete

    16.9.2024 #2 Author

    Previsoke su cene, to je baš strašno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.