Prodajom akcija energetska kompanija će postati ključni igrač na britanskom tržištu

Kompanija Ithaca Energy predstavila planove za listiranje na Londonskoj berzi

BerzaBiznisSvet

18.10.2022 16:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanija Ithaca Energy predstavila planove za listiranje na Londonskoj berzi Kompanija Ithaca Energy predstavila planove za listiranje na Londonskoj berzi
Ithaca Energy, proizvođač nafte i gasa na Severnom moru, predstavila je planove za listiranje na Londonskoj berzi, uzimajući u obzir da su rastuće cene... Kompanija Ithaca Energy predstavila planove za listiranje na Londonskoj berzi

Ithaca Energy, proizvođač nafte i gasa na Severnom moru, predstavila je planove za listiranje na Londonskoj berzi, uzimajući u obzir da su rastuće cene energenata dovele do obnovljenog interesovanja za region.

Kompanija je u saopštenju navela da će joj gotovina prikupljena preko akcija dostupnih za javnu prodaju omogućiti da postane “ključni igrač kada su u pitanju energetske hartije od vrednosti u Velikoj Britaniji” u trenutku kada smanjeni promet ruskog gasa remeti evropsko tržište.

Gas je u prvih devet meseci ove godine predstavljao 35 odsto proizvodnje kompanije. Firmu Ithaca, koja je prethodno bila listirana u Torontu i Londonu, 2017. godine otkupila je kompanija Delek, čijim se akcijama trguje na berzi u Tel Avivu, piše Financial Times.

Akvizicije koje je sprovela Ithaca uključuju otkup dve milijarde dolara vrednog poslovanja kompanije Chevron na Severnom moru 2019. i nedavni sporazum sa kompanijom Siccar Point Energy, vredan 1,5 milijardi dolara.

U okviru listinga, firma Delek će umanjiti svoj udeo u kompaniji Ithaca, ali će ostati glavni deoničar, navodi se u saopštenju. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...