Sastanak ministara spoljnih poslova G20 u Indiji

Lavrov i Blinken razgovarali u prolazu

Svet

3.3.2023 08:38 Autor: Vladimir Jokanović 3

Lavrov i Blinken razgovarali u prolazu Lavrov i Blinken razgovarali u prolazu
Ministri spoljnih poslova Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Entoni Blinken (Anthony Blinken) susreli su se u četvrtak prvi put od početka rata u... Lavrov i Blinken razgovarali u prolazu

Ministri spoljnih poslova Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Entoni Blinken (Anthony Blinken) susreli su se u četvrtak prvi put od početka rata u Ukrajini na marginama sastanka G20 u Indiji. Blinken je pozvao Moskvu da okonča rat i da poništi suspenziju nuklearnog sporazuma START.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su Lavrov i Blinken razgovarali „u pokretu“ manje od 10 minuta iza zatvorenih vrata nakon sednice, kao i da nisu ulazili ni u kakve pregovore, prenosi Reuters. Blinken je posle sastanka naveo da je tokom neplaniranog susreta sa ruskim kolegom rekao Lavrovu da se uključi u diplomatiju. Blinkena su podržale kolege iz Nemačke i Francuske.

„Rekao sam ministru da bez obzira na to što se dešava u svetu ili u našim odnosima, SAD će uvek biti spremne da se angažuju i deluju na kontroli strateškog naoružanja, baš kao što su to činili Sovjetski Savez i SAD čak i na vrhuncu Hladnog rata“, rekao je Blinken. Stejt department saopštio je da SAD ne očekuje dalji formalni dijalog sa Rusijom u bliskoj budućnosti.

Sastanak ministara spoljnih poslova članica G20 u Nju Delhiju, prema ocenama ruske strane, pretvorio se u farsu, jer su zapadne zemlje zaboravile svrhu i značenje diplomatije, prenosi Sputnik. Zapadne zemlje nisu bile spremne da razgovaraju o interakciji između država G20, globalnim problemima i potrebnoj pomoći nerazvijenim zemljama, već samo o sukobu u Ukrajini.

Ministri spoljnih poslova zemalja G20 nisu uspeli da usvoje završnu deklaraciju, rekao je šef indijske diplomatije Subramanjam Džajšankar. On je naveo da među ministrima nije bilo saglasnosti u vezi sa ukrajinskim pitanjem. Indija je odbila da okrivi Rusiju za rat i traži diplomatsko rešenje, istovremeno povećavajući kupovinu ruske nafte.

  • GOCA BG

    3.3.2023 #1 Author

    To se i ocekivalo,kakav dogovor izmedju Rusije i Amerike?!

    Odgovori

  • TATJANA

    4.3.2023 #2 Author

    Nece oni sesti za što u dogledno vreme

    Odgovori

  • MAJALG

    5.3.2023 #3 Author

    Susret koji je samo ucvrstio odnose Amerike i Rusije iako deluje drugacije, ali vreme ce pokazati da li je ovo bio dobar susret.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...