Tri principa fundamentalna za budućnost AI: bezbednost, sigurnost i poverenje

Lideri u oblasti AI formiraju grupu za rešavanje rizika

Hi-techLifestyleSvet

27.7.2023 18:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Lideri u oblasti AI formiraju grupu za rešavanje rizika Lideri u oblasti AI formiraju grupu za rešavanje rizika
Četiri američka lidera u oblasti veštačke inteligencije (AI) objavila su u formiranje grupe posvećene rešavanju rizika koje najsavremenije verzije tehnologije mogu predstavljati. Anthropic, Google,... Lideri u oblasti AI formiraju grupu za rešavanje rizika

Četiri američka lidera u oblasti veštačke inteligencije (AI) objavila su u formiranje grupe posvećene rešavanju rizika koje najsavremenije verzije tehnologije mogu predstavljati.

Anthropic, Google, Microsoft i OpenAI rekli su da će se novostvoreni Frontier Model Forum oslanjati na stručnost svojih članova kako bi se minimizirali rizici od veštačke inteligencije i podržali industrijski standardi, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Kompanije su se obavezale da će međusobno deliti najbolje prakse zakonodavcima i istraživačima.

„Frontier“ modeli se odnose na novonastale platforme za mašinsko učenje velikih razmera koje podižu veštačku inteligenciju na nove nivoe sofisticiranosti, a imaju mogućnosti koje mogu biti opasne.

„Kompanije koje stvaraju AI tehnologiju imaju odgovornost da obezbede da ona bude bezbedna, i da ostane pod ljudskom kontrolom“, rekao je predsednik kompanije Microsoft Bred Smit (Brad Smith) u izjavi.

„Ova inicijativa je vitalni korak za zbližavanje tehnološkog sektora u odgovornom unapređenju veštačke inteligencije i suočavanju sa izazovima tako da koristi celom čovečanstvu.“

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je podsetio na „ogromne“ rizike i obećanja na prošlonedeljnom sastanku u Beloj kući sa tehnološkim liderima koji su se obavezali da će se zaštititi od svega, od sajber napada do prevare kako sektor raste.

Stojeći uz vrhunske predstavnike, kompanije kao što su  Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft i OpenAI, Bajden je rekao da su se kompanije obavezale da će „voditi odgovorne inovacije” kako se AI sve dublje širi u lični i poslovni život.

Uoči sastanka, sedam giganata veštačke inteligencije obavezalo se na niz samoregulisanih mera zaštite za koje je Bela kuća rekla da će „podvući tri principa koji moraju biti fundamentalni za budućnost veštačke inteligencije: bezbednost, sigurnost i poverenje“.

U svom obećanju, kompanije su se složile da razviju „snažne tehničke mehanizme“, kao što su sistemi vodenih žigova, kako bi osigurali da korisnici znaju kada je sadržaj od AI, a ne od ljudi.

Osnovni ciljevi Frontier Model Foruma uključuju minimiziranje rizika i omogućavanje nezavisnih procena bezbednosti AI platformi, navele su kompanije uključene u saopštenju.

Forum će, takođe, podržati razvoj aplikacija namenjenih suočavanju sa izazovima, kao što su klimatske promene, prevencija raka i sajber pretnje, prema njegovim kreatorima. Drugi koji su težili AI probojima bili su pozvani da se pridruže grupi.

„Napredne tehnologije veštačke inteligencije imaju potencijal da donesu duboku korist društvu, a sposobnost da se ostvari ovaj potencijal zahteva nadzor i upravljanje“, rekla je potpredsednica kompanije OpenAI za globalne poslove Ana Makandžu (Anna Makanju).

„Od vitalnog je značaja da kompanije sa veštačkom inteligencijom, posebno one koje rade na najmoćnijim modelima, usklade zajedničku osnovu i unaprede promišljene i prilagodljive bezbednosne prakse.“

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...