LONDON UBRZAVA DOGOVOR O BREXITU Džonson za postizanje sporazuma u julu

EUSvetVesti

16.6.2020 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

LONDON UBRZAVA DOGOVOR O BREXITU Džonson za postizanje sporazuma u julu LONDON UBRZAVA DOGOVOR O BREXITU Džonson za postizanje sporazuma u julu
Izgledi o sporazumnom istupanju Velike Britanije iz Evropske unije oživeli su nakon jednočasovne video-konferencije između britanskog premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) i najviših zvaničnika... LONDON UBRZAVA DOGOVOR O BREXITU Džonson za postizanje sporazuma u julu

Izgledi o sporazumnom istupanju Velike Britanije iz Evropske unije oživeli su nakon jednočasovne video-konferencije između britanskog premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) i najviših zvaničnika briselske administracije. Džonson je u izjavi za britanske medije posle sastanka ocenio da ne vidi razlog zašto dogovor o Brexitu ne bi mogao biti postigut u julu.

„Potreban je novi zamah“, usaglasili su se Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen), predsedavajući Saveta EU Šarl Mišel (Charles Michel) i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli (David Sassoli), navedno je u zvaničnom saopštenju Saveta EU posle sastanka.

Britanski premijer uključio se u pregovore nakon što u prethodna tri meseca nije došlo do napretka u postizanju trgovinskog sporazuma, zbog čega je zapretila realna opasnost od „tvrdog“ Brexita, koji bi pregovaračima naneo obostranu štetu. Naprimer, bez dogovora bi tarife na uvoz evropskih automobila u Britaniju bile 10 odsto, što bi ih učinilo u proseku za oko 1.500 funti skupljim na britanskom tržištu, prenosi Independent.

Džonson je ocenio da su sada izgledi za sporazum „vrlo dobri“ i da razgovore treba intenzivirati u narednim nedeljama, kao i da nema potrebe da oni traju do jeseni. Sa evropske strane takođe je izraženo očekivanje da će sporazum biti postignut, ali je Mišel naglasio da EU „nikada neće prihvatiti sporazum koji je protivan interesima Unije“. On je rekao i da EU nije spremna da kupi „mačku u džaku“.

U zvaničnom saopštenju Brisela o sastanku navedeno je da je EU primila k znanju da Velika Britanija neće tražiti produženje tranzicionog perioda koji se završava 31. decembta 2020. u skladu sa odredbama Sporazuma o napuštanju. „Strane su pozdravile konstruktivne diskusije o budućem odnosu koje su vodili glavni pregovarači Dejvid Frost (David Frost) i Mišel Barnije (Michel Barnier) omogućavajući obema stranama da razjasne i dalje razumeju stavove“, navedeno je u tekstu, kao i da su uprkos pandemiji Covid-19 održane četiri runde pregovora.

U saopštenju je naglašeno da je „potreban novi zamah (momentum)“ i pružena je podrška planovima glavnih pregovarača o intenziviranju razgovora u julu i stvaranju najpovoljnijih uslova za zaključivanje i ratifikaciju sporazuma pre kraja godine.

Frost je krajem maja saopštio da London neće tražiti produženje prelaznog perioda u odnosima sa EU, kao i da je spreman da napusti Uniju bez dogovora i da od 1. januara iduće godine posluje sa njom na bazi pravila Svetske trgovinske organizacije. U međuvremenu zvanična statistika pokazala je da je britanska ekonomija oslabila za više od 20 odsto u aprilu, kao i da je stopa nezaposlenosti prevršila 8,0 odsto.

Britanski mediji navode da se zemlja već suočava sa najgorom ekonomskom krizom poslednjih decenija, tako da bi bilo nerazumno ako bi vlada dodala krizu Brexita na postojeću krizu izazvanu pandemijom, jer bi to dovelo još više poslova i preduzeća u rizik i izazvalo porast nezaposlenosti. Pojedini analitičari predlažu Džonsonu da zaustavi neuspele razgovore i prihvati predlog Barnijea iz marta, da se prelazni period produži za dve godine.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...