LOŠE VESTI OBORILE VREDNOSTI AMERIČKE BERZE Pad zbog širenja virusa i prognoze MMF, u Evropi blagi rast

BerzaEUIzdvajamoSvetVesti

25.6.2020 15:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

LOŠE VESTI OBORILE VREDNOSTI AMERIČKE BERZE Pad zbog širenja virusa i prognoze MMF, u Evropi blagi rast LOŠE VESTI OBORILE VREDNOSTI AMERIČKE BERZE Pad zbog širenja virusa i prognoze MMF, u Evropi blagi rast
Vrednosti berzanskih indeksa u Americi naglo su pala zbog loše prognoze MMF i ubrzanog širenja zaraze Covid-19, koje je dovelo u pitanje očekivano pokretanje... LOŠE VESTI OBORILE VREDNOSTI AMERIČKE BERZE Pad zbog širenja virusa i prognoze MMF, u Evropi blagi rast

Vrednosti berzanskih indeksa u Americi naglo su pala zbog loše prognoze MMF i ubrzanog širenja zaraze Covid-19, koje je dovelo u pitanje očekivano pokretanje ekonomije posle tromesečne blokade. Istovremeno, berzanski indeksi u Evropi zabeležili su umeren rast što se pripisuje rastu potrošačkog poverenja u Nemačkoj.

Američko tržište akcija doživelo je u sredu najveći pad od 11. juna. Industrijski Dow Jones indeks pao je za 2,7 procenata, a S&P 500 index SPX za 2,58 odsto. Nasdaq Composite Index COMP izgubio je 2,19 odsto vrednosti, čime je anulirao jednonedeljni rast, prenosi finasijski portal MarketWatch.

Broj novih registrovanih slučajeva zaraze u Americi u pojedinim državama dobija dramatične razmere, kao naprimer u Arizoni gde je zabeleženo gotovo 50 odsto više zaraženih u odnosu na prethodnu nedelju. Za putnike iz devet američkih federalnih država obavezan je dvonedeljni karantin ukoliko dolaze u Njujork. Ključni faktor ubrzanja širenja zaraze u SAD mogli bi biti masovni protesti bez poštovanja mera socijalne distance, kao i povećan broj testiranja.

Opštoj nesigurnosti doprinela je prognoza MMF da će globalni pad privrede u ovoj godini biti 4,9 odsto, dok je njihova analiza iz aprila predviđala 3,0 odsto. Ipak, na evropskim berzama druga slika. Optimizam je donelo ispitivanje potrošačke klime u Nemačkoj, koje je  pokazalo je da je ona bolja nego što je bilo očekivano, za oko 2,5 procenata. Indeks očekivanja nemačkih izvoznih kompanija takođe se oporavio u junu za 24,4 poena, što je porast bez presedana, a zabeležen je i rast očekivanja u automobilskoj industriji.

U četvrtak ujutro (CET) nemački DAX indeks porastao je za 0,8 odsto, francuski CAC 40 skočio je za 0,5 odsto, dok je britanski FTSE indeks izgubio 1,4 odsto vrednosti. Brisel priprema predlog jedinstvenog izveštaja o berzanskim transakcijama kao deo napora za izgradnju „zaista integrisanog“ tržišta kapitala nakon Brexita, prenosi portal Investing, pozivajući se na uvid u dokument EU.

Skok vrednosti akcija „Lufthanse“

Akcije aviokompanije „Lufhansa“ porasle su u četvrtak za 27 odsto, nakon što je njen najveći pojedinačni deoničar Hajnc Herman Tile (Heinz Hermann Thiele) izjavio da će podržati paket državne pomoći od 9,0 milijardi evra za spas avio-prevoznika.

„Glasaću za predlog“, rekao je Tile za dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi Tanjug. Ova izjava Tilea, koji poseduje 15,5 odsto vlasničkog udela u „Lufthansi“, smanjila je strah u ovoj kompaniji da bi on mogao da stavi veto na predloženi paket državne pomoći, budući da je prvobitno bio protiv toga da Nemačka zauzvrat dobije 20 odsto udela u nacionalnom avio-prevozniku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...