Najbolji i najlošiji u prvih šest meseci u SAD

Mask najveći gubitnik među milijarderima u 2024.

BerzaSvet

7.7.2024 12:02 Autor: Vladimir Jokanović 10

Mask najveći gubitnik među milijarderima u 2024. Mask najveći gubitnik među milijarderima u 2024.
Na polovini tekuće godine, glavne ekonomske vesti pokazuju nastavak procvata tržišta, ogroman uspon kompanije Nvidia i dugo očekivano usporavanje inflacije u SAD. Veštačka inteligencija... Mask najveći gubitnik među milijarderima u 2024.

Na polovini tekuće godine, glavne ekonomske vesti pokazuju nastavak procvata tržišta, ogroman uspon kompanije Nvidia i dugo očekivano usporavanje inflacije u SAD. Veštačka inteligencija pretvorila je tradicionalne energetske kompanije u neke od najpopularnijih akcija na Wall Streetu.

Istovremeno, Intel ne uspeva da zabeleži uspeh sa veštačkom inteligencijom, meme tokeni su nadmašili Bitcoin, a Ilon Mask (Elon Musk) je doživeo iznenađujući pad svoje ogromne neto vrednosti. Takođe, ovo je teška godina za radnike na daljinu, a najbrže rastuće vrednosti nekretnina u SAD nisu u San Francisku, već u severnom delu države Njujork, navodi magazin Forbes.

Zvezda prvog dela 2024. godine je kompanija Nvidia, čije su akcije imale najbolje performanse u okviru S&P 500 berzanskog indeksa, ali bilo je i nekoliko manje očekivanih pobednika dok je S&P dostigao rekordne visine, uključujući energetski sektor koji se obično smatra slabijim tokom makroekonomskih perioda sličnih današnjim.

Nvidia je ostvarila povrat od 150 odsto od kraja prošle godine i godišnji rast profita za više od 600 procenata, što je najbolje od 500 komponenti S&P koje su bile na referentnom američkom indeksu akcija tokom prvog dela 2024. godine. Lider u skladištenju podataka Super Micro Computer, spinoff General Electrica GE Vernova i div privatnog kapitala KKR su bili među deset najuspešnijih od sredine tekuće godine.

Super Micro je akcija sa najvećim povratom u godini do sada među sadašnjim članovima S&P indeksa sa 188 procenata, ali svi njegovi dobici su ostvareni pre nego što je ušao u indeks 18. marta, jer su njegove akcije pale za više od 15 odsto od uključivanja.

U prvih deset najboljih S&P akcija nalaze se i druge AI tehnološke kompanije poput Microna (povrat od 55 odsto) i CrowdStrikea (povrat od 51 odsto), kao i gigant u oblasti lekova za mršavljenje GLP-1 Eli Lilly povrat od 57 odsto). Ovo je takođe dobra godina za trio manje poznatih dobavljača energije, a reč je o kompanijama Vistra (povrat od 119 odsto), Constellation Energy (povrat od 73 odsto) i NRG Energy (povrat od 52 odsto).

Izvor: Unsplash.com

Nekoliko značajnih američkih kompanija posmatralo je istorijski rast berze početkom 2024. godine sa strane, sa relativno sumornim povratima na investicije, kako za najstariju firmu za proizvodnju poluprovodnika, tako i za najvećeg proizvođača aviona u SAD.

Lanac apoteka Walgreens bio je najlošija kompanija na S&P 500 tokom prvih šest meseci tekuće godine, dok je cena akcija Walgreensa prepolovljena i dostigla je najniži nivo u poslednjih 30 godina, što se poklapa sa planovima kompanije da zatvori do četvrtinu svojih lokacija, jer joj analitičari predviđaju najgori godišnji profit od 2013. godine.

Lululemon, firma za visoko kvalitetnu sportsku odeću, druga je najlošija akcija ove godine na S&P indeksu, jer analitičari očekuju da će prodavac zabeležiti najgori godišnji rast prihoda otkako je Lululemon izašao na berzu 2007. godine, osim fiskalne godine koja je završena januara 2021. godine, u jeku pandemije.

Treći najlošiji učesnik na S&P indeksu je Intel, što je najveće iznenađenje, s obzirom na to da su suparnici Nvidia i druge kompanije za silicijumske čipove među najboljim investicijama ove godine tokom AI groznice. Akcije Intela su uglavnom žrtva produženog pada poslovanja kompanije usled povećane konkurencije, pri čemu su neki analitičari čak proglasili Intel „slomljenom kompanijom“.

Intelovih 1,8 milijardi dolara dobiti pre kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije u prvom kvartalu je drugi najgori kvartalni rezultat još od 2000. godine, ali predstavlja poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 962 miliona EBITDA. U isto vreme to je pad od 82 odsto u odnosu na prvi kvartal 2020. godine kada je dobit iznosila 10,3 milijarde dolara.

Foto: Freepik.com

Na listi deset najgorih učesnika izlistanih na S&P indeksu nalazi se Boeing, što nije iznenađujući pad. Problemi sa akcijama proizvođača aviona nastali su dok se firma borila sa velikim javnim kritikama nakon što su neki od njenih komercijalnih aviona imali ozbiljne kvarove. To je pokrenulo istragu Ministarstva pravde, saslušanje u Kongresu fokusirano na njegove probleme i najgore kvartalne prihode za dve godine, što je frustriralo investitore Boeinga u petogodišnjem nizu negativnih profita.

Tekuća godina 2024. loša je i za akcije zabavnih giganata Warner Bros. Discovery i Paramount Global, petog i dvanaestog najvećeg gubitnika na S&P indeksu, dok su se HBO i WBD u vlasništvu kompanije CBS Paramount suočila sa nestabilnim bilansima. WBD i Paramount su prijavili neto gubitke od 966 miliona i 563 miliona dolara tokom prvog kvartala, dok je Netflix zabeležio neto prihod od 2,2 milijarde dolara u istom periodu.

Kada je reč o pojedincima, neto vrednost Ilona Maska (Elon Musk), šefa kompanije Tesla, pala je više nego bilo kog drugog milijardera na svetu u prvih šest meseci ove godine, uprkos bumu na berzi. Neto vrednost Maska opala je sa 251,3 milijarde dolara na 221,4 milijarde dolara. Procena obuhvata podatke od 31. decembra 2023. do 28. juna 2024, poslednjeg dana trgovanja na berzi u prvoj polovini kalendarske godine.

Pored pada vrednosti akcija, vrednost Maskovih 13 procenata akcija u Tesli smanjila se za 20 milijardi dolara, jer su akcije proizvođača električnih vozila pale za 20 odsto ove godine, uglavnom zbog pada profita i isporuka automobila.

Foto: Freepik.com

Na drugom mestu po materijalnom gubitku nalazi se Diter Švarc (Dieter Schwarz) nekadašnji izvršni direktor kompanije Lidl i vlasnik Schwarz Grupe, čiji je gubitak u ovoj godini procenjen na 15,4 milijarde dolara. Na trećem mestu je Karlos Slim Helu (Carlos Slim Helu) sa porodicom, koji je ostvario gubitak od 13,9 milijardi dolara za prvih šest meseci tekuće godine.

U prvom kvartalu ove godine, Solana mim novčići su se izdvojili kao lideri, nadmašivši mim novčiće na Ethereum ekosistemu i tokena vezanih za veštačku inteligenciju (AI), prema nedavnom izveštaju platforme za tržišne podatke CoinMarketCap. Ova promena popularnosti označava promenu dinamike unutar tržišta kriptovaluta, sa mim novčićima, koji stiču popularnost i izazivaju prethodno dominantne trendove kao što su pametni ugovori, decentralizovane finansije (DeFi) i nezamenjivi tokeni (NFT).

Izveštaj CoinMarketCap-a naglašava da je Solana ekosistem konstantno bio na vrhu rasta u poslednjih osam meseci, sa više od 20 novih tokena uvedenih samo u drugom kvartalu. Ethereumov ekosistem je iza sa 14 novih tokena, dok su derivati i stabilni novčići zabeležili relativno manji rast sa pet odnosno četiri nova tokena. Ovaj porast ponude Solana tokena ukazuje na rastuće interesovanje za mrežu i njen potencijal. SOL mim novčići znatno su nadmašili ETH mim novčiće, donoseći prosečan povrat od 8.469 odsto u poređenju sa 962 odsto za Ethereum.

Skoro sve američke države beleže pad broja objava za poslove na daljinu nakon pandemije, prema podacima ZipRecruitera, jer kompanije širom zemlje prelaze sa rada na daljinu na rad u kancelariji. Mnoge velike kompanije su se vratile na rad u kancelariji nakon pandemije, zahtevajući od zaposlenih da provode barem nekoliko dana u kancelariji, uključujući Apple, Amazon, Meta, Goldman Sachs i JPMorgan Chase. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) poziva na povratak na rad u kancelariji već godinama, uključujući i zaposlene u saveznoj vladi, najvećem poslodavcu u zemlji.

Jedan od razloga zbog kojih poslovi na daljinu nestaju su masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru koja su pogodila države kao što je Kalifornija i duže kašnjenje u zapošljavanju u tehnološkom sektoru. Veliki deo tehnoloških poslova je na daljinu. Oko 85 odsto tehnoloških poslova nakon pandemije bilo je potpuno udaljeno ili hibridno, dok je 48 odsto bilo potpuno udaljeno, prema podacima Morning Consulta. Jedna od najteže pogođenih industrija u Kaliforniji je tehnologija, koja je zabeležila oko 60.000 otpuštanja od početka godine u kompanijama kao što su Tesla, Google, TikTok i Microsoft.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.