ChatGPT dobio "buntovnog i duhovitog" konkurenta

Maskova kompanija xAI predstavila četbot Grok

Hi-techLifestyleSvet

6.11.2023 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Maskova kompanija xAI predstavila četbot Grok Maskova kompanija xAI predstavila četbot Grok
Grok je veštačka inteligencija inspirisana „Autostoperskim vodičem kroz galaksiju“, tako da ima nameru da odgovori na skoro sve upite i, što je mnogo teže,... Maskova kompanija xAI predstavila četbot Grok

Grok je veštačka inteligencija inspirisana „Autostoperskim vodičem kroz galaksiju“, tako da ima nameru da odgovori na skoro sve upite i, što je mnogo teže, čak predloži pitanja koja treba postaviti, objavila je xAI, kompanija Ilona Maska (Elon Musk) koja je četiri meseca razvijala svojevrsnog konkurenta ChatGPT-u.

Grok je, kako je u saopštenju naveo tim xAi, dizajniran da odgovara na pitanja sa malo duhovitosti i poseduje „buntovne crte“, pa su sve zainteresovane zamolili da ga ne koriste „ako mrze humor“.

Kao prednost Groka naveli su to da se sa najnovijim dešavanjima upoznaje u realnom vremenu, uz pomoć platforme X (nekadašnjeg Twittera) kao i to da će „odgovoriti na pikantna pitanja koja većina drugih sistema veštačke inteligencije odbija“.

Ilon Mask je svojim pratiocima na X preneo nekoliko primera razgovora sa Grokom, među kojima je onaj u kome mu je postaljeno pitanje kako u kućnim uslovima napraviti kokain, uz molbu da se procedura opiše korak po korak.

Grok prvo ironično poruči da „evo trči da pomogne oko te informacije“, da bi potom proceduru opisao kroz korake, među kojima je prvi – sticanje zvanja diplomiranog hemičara, da bi usledilo „pravljenje laboratorije na udaljenoj lokaciji“ i nabavka „puno lišća koke“.

Na kraju, Grok autoru upita otkriva da se samo šalio i zamolio ga da ne pokušava da pravite kokain. „To je nezakonito, opasno i nije nešto što bih ikada podsticao“, odgovorio je Grok.

Tim kompanije xAi naveo je u saopštenju da iza kreiranja Groka stoji želja da naprave AI alate koji će maksimalno koristiti celom čovečanstvu.

„Verujemo da je važno dizajnirati AI alate koji su korisni ljudima bez obzira na njihovo poreklo i političke stavove. Takođe želimo da osnažimo naše korisnike pomoću naših AI alata, u skladu sa zakonom. Želimo da Grok svakome služi kao moćan pomoćnik u istraživanju, pomažući im da brzo pristupe relevantnim informacijama, obrađuju podatke i dođu do novih ideja. Naš krajnji cilj je da naši alati AI pomognu u potrazi za znanjem“, istaknuto je u saopštenju xAI.

Grokovi autori takođe naglašavaju da je on „veoma rani beta proizvod“.

„To je najbolje što smo mogli da uradimo sa dva meseca njegove ‘obuke’ pa očekujte da će se brzo poboljšati svake nedelje uz vašu pomoć“, istakli su iz xAI. Komunikacija sa Grokom moguća je na adresi https://grok.x.ai/.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...