Pad vrednosti platforme društvene mreže za 55 odsto

Kompanija X procenjena na 19 milijardi dolara

Firme u fokusuSvet

31.10.2023 11:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kompanija X procenjena na 19 milijardi dolara Kompanija X procenjena na 19 milijardi dolara
Kompanija X (bivši Twitter) interno je procenila sopstvenu vrednost na 19 milijardi dolara, što je pad od 55 odsto u odnosu na ono što... Kompanija X procenjena na 19 milijardi dolara

Kompanija X (bivši Twitter) interno je procenila sopstvenu vrednost na 19 milijardi dolara, što je pad od 55 odsto u odnosu na ono što je Ilon Mask (Elon Musk) platio za kompaniju pre godinu dana.

Kompanija je podelila zaposlenima akcije koje su pokazale da X vredi oko 19 milijardi dolara, prenosi Forbes, pozivajući se na New York Times, koji je imao uvid u interne dokumente kompanije. Mask je u oktobru 2022. godine kupio većinu vlasništva kompanije za 44 milijarde dolara.

Zaposlenima je ponuđen kapital u kompaniji po ceni od 45 dolara po akciji u obliku ograničenih deonica, ali će i dalje dobiti 54,20 dolara za sve otvorene akcije koje su im dodeljene pre nego što je Mask preuzeo kompaniju.

Mask je platio 54,20 dolara po akciji da bi preuzeo kompaniju u svoje vlasništvo. Najnovija procena vrednosti kompanije veća je od 16,9 milijardi dolara na koliko ju je u avgustu procenio Fidelity, koji ima mali udeo u vlasništvu kompanije X.

Mask je više puta rekao da je preplatio Twitter, iako je verovao da je dugoročni potencijal kompanije veći od njene tadašnje vrednosti. On je pokušao da poništi sporazum o kupoprodaji Twittera po ceni od 54,20 dolara po akciji, navodeći zabrinutost zbog velikog broja lažnih naloga, ali ga je kompanija tužila.

Otkako je preuzeo Twitter, Mask je doneo niz kontroverznih odluka, uključujući preimenovanje platforme u X, popuštanja pravila moderiranja sadržaja, naplatu verifikacije naloga i privremeno ograničavanje broja objava koje korisnik može da vidi ili pošalje. Mask je u septembru naveo da je prihod od oglašavanja opao za 60 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...