razgovor vlasnika tesle sa kandidatom za predsednika sad prenošen na društvenoj mreži x

Maskova podrška Trampu sve jača, uprkos razmimoilaženjima o subvencijama za EV

Svet

13.8.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Maskova podrška Trampu sve jača, uprkos razmimoilaženjima o subvencijama za EV Maskova podrška Trampu sve jača, uprkos razmimoilaženjima o subvencijama za EV
Kada je prošlog meseca Ilon Mask (Elon Musk) podržao Donalda Trampa (Donald Trump) za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, osnivač i izvršni direktor Tesle podržao... Maskova podrška Trampu sve jača, uprkos razmimoilaženjima o subvencijama za EV

Kada je prošlog meseca Ilon Mask (Elon Musk) podržao Donalda Trampa (Donald Trump) za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, osnivač i izvršni direktor Tesle podržao je kandidata koji se zaklinjao, između ostalog, da će smanjiti subvencije one vrste koja je pomogla Tesli da postane dominantni proizvođač električnih vozila.

Državni zajmovi, poreske olakšice i druge politike podrške električnim vozilima bile su toliko značajne za Teslin brzi rast da uprkos Maskovom postepenom prihvatanju bivšeg predsednika i retorici Republikanske stranke poslednjih godina, kompanija nastavlja da lobira kod vlade SAD i drugih država za beneficije za koje se, zapravo, zalaže Demokratska stranka.

U februaru je, na primer, Tesla u podnesku američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) pozvala Bajdenovu administraciju da dozvoli Kaliforniji da sledi strožija pravila o emisiji izduvnih gasova od ostatka zemlje – što je ideja kojoj se Tramp protivi, podseća Reuters.

Mesecima ranije, u prethodnom podnesku agenciji, Tesla je lobirala kod vlade za propise kojima bi se zabranila proizvodnja većine novih automobila na benzin do 2035. godine – takozvani „mandat EV” koji su kritikovali Tramp i drugi političari sa američke desnice.

Vrhunac podrške Mask je pružio Trampu noćas po evropksom vremenu kada je s njim vodio intervju prenošen na njegovoj društvenoj mreži X. Uz početne tehničke poteškoće i kašnjenje, tokom samog prenosa Tramp nije rekao ništa neočekivano niti izvan dosadašnje retorike, ali pratioci prilika smatraju sam čin velikim potezom protiv narastajuće kampanje aktuelne potpredsednice Haris.

Prihvatanje Trampa kao kandidata, dakle, značilo bi i prihvatanje njegove politike ukidanja subvencija za EV. Analitičari su prilično zbunjeni takvom promenom kod Maska.

Njegova podrška Trampu učvrstila se u julu, kada je Mask, nakon neuspelog pokušaja atentata na bivšeg predsednika, javno izneo svoj glas i rekao da će finansirati politički akcioni komitet za koji je savezna evidencija potrošila 21 milion dolara da ga podrži i suprotstavi se Demokratskoj stranci.

Nekoliko dana nakon tog odobrenja, jedan korisnik na X-u pitao je Maska da li bi komentarisao Trampove stavove o električnim vozilima. „Biće sve u redu“, odgovorio je lakonski Mask.

Šta god da je Maskov krajnji cilj, javno dostupna statistika jasno pokazuje da je Tesla, od svog osnivanja pre više od dve decenije, imala koristi od pomoći vlade, uglavnom zbog svoje uloge u pomeranju SAD ka industriji automobila na električni pogon. Prvi veliki proizvodni pogon Tesle, u Fremontu u Kaliforniji, razvijen je uz pomoć zajma od 465 miliona dolara od američkog Ministarstva energetike, koji je otplaćen tri godine kasnije, piše Reuters.

Podaci o hartijama o vrednosti pokazuju da je Tesla na osnovu prodaje tzv. regulatornih kredita zaradila gotovo devet milijardi dolara od 2018. To su krediti koje u SAD dodeljuju savezna i državna vlada proizvođačima koji prevazilaze sve stroža pravila o emisiji izduvnih gasova, mogu se prodati drugim proizvođačima automobila koji nisu u mogućnosti da ih ispoštuju.

  • SHALIMAR

    13.8.2024 #1 Author

    Mask zna sta radi,ne sumnjam u njega uopste..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.