Tehnološki gigant moraće da ustupi firmu iz Njujorka odobrenom kupcu

Meta primorana da proda kompaniju Giphy

Hi-techLifestylePoslovanjeSvet

18.10.2022 20:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Meta primorana da proda kompaniju Giphy Meta primorana da proda kompaniju Giphy
Regulatori konkurencije na britanskom tržištu ponovo su naložili kompaniji Meta da proda platformu Giphy, poništavajući tako ugovor vredan 315 miliona dolara. Kancelarija za konkurenciju... Meta primorana da proda kompaniju Giphy

Regulatori konkurencije na britanskom tržištu ponovo su naložili kompaniji Meta da proda platformu Giphy, poništavajući tako ugovor vredan 315 miliona dolara.

Kancelarija za konkurenciju i tržišta (CMA) saopštila je da bi ova kupovina njujorške kompanije Giphy “ograničila izbor za korisnike društvenih mreža u Velikoj Britaniji” i uticalo na smanjenje novina kada je u pitanju multimedijalno oglašavanje u ovoj zemlji, piše Financial Times.

Ova odluka britanskog zakonodavca upozorava tehnološke kompanijama koje posluju u Velikoj Britaniji da su regulatori oprezni čak i kada su u pitanju manji ugovori sa velikim internet grupama zbog strahovanja u vezi sa njihovom tržišnom vrednošću.

CMA je prethodno tražila od kompanije Meta da u novembru poništi ugovor, a ove nedelje je potvrdila svoje prvobitne zaključke.

Kako navode, Meta, u čijem vlasništvu su Facebook, WhatsApp i Instagram, bi mogla da ukine pristup gifovima rivalima kao što su TikTok i Twitter.

Pored toga, nalaze da bi Giphy mogao da bude konkurencija Facebooku kada je u pitanju oglašavanje u Velikoj Britaniji, i pored toga što trenutno ne nudi takve usluge u ovoj zemlji.

Meta će morati da proda Giphy odobrenom kupcu, za šta kompanija tvrdi da će teško postići.

 • MAJA

  19.10.2022 #1 Author

  Meta na čelu sa Mark Zuchebergom dobro zna sta radi , već skoro 15 ili 16 godina i ne sumnjam da je i ovog puta tako…TikTok i Twiter su zaista bas jaka konkurencija za različite ciljne grupe publike, od 7 do 77 godina, ali Meta je prva i pionir za drustvene mreze

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.10.2022 #2 Author

  Kako god,ako je doslo do ove situacije onda je sve jasno sta ce se desiti…

  Odgovori

 • kaćica

  20.10.2022 #3 Author

  Sta li ce sad biti za Metom

  Odgovori

 • Tina

  27.10.2022 #4 Author

  Velika je konkurencija pa zato dolazi do nesuglasica

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.