proizvodnja 10 gigavata energije iz obnovljivih izvora

Milijarder Adani cilja na Evropu velikim projektom čiste energije u Maroku

EUSvetU fokusu

22.10.2022 13:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Milijarder Adani cilja na Evropu velikim projektom čiste energije u Maroku Milijarder Adani cilja na Evropu velikim projektom čiste energije u Maroku
Gautam Adani, najbogatija osoba u Aziji, u razgovorima je za realizaciju gigantskog projekta obnovljivih izvora energije u Maroku, koji bi imao za cilj snabdevanje... Milijarder Adani cilja na Evropu velikim projektom čiste energije u Maroku

Gautam Adani, najbogatija osoba u Aziji, u razgovorima je za realizaciju gigantskog projekta obnovljivih izvora energije u Maroku, koji bi imao za cilj snabdevanje Evrope električnom energijom i gorivom bez emisija.

Adanijev konglomerat za proizvodnju uglja za luke razmatra izgradnju elektrana za proizvodnju vetra i sunca u severnoafričkoj državi i postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika za izvoz, prema izjavama ljudi upućenih u pregovore, prenosi Bloomberg.

Projekat, koji bi bio najveći Adanijev tog tipa izvan Indije, trebalo bi da omogući proizvodnju 10 gigavata energije, što je skoro jednako postojećem instaliranom kapacitetu za proizvodnju energije u Maroku, koji uključuje ukupno oko 2,8 gigavata energije vetra i sunca, prema podacima BloombergNEF-a.

Razvoj ovog projekta realizovao bi se u dve faze uključujući i planove za lokalno snabdevanje električnom energijom i izvoz električne energije direktno u Evropu. Prema predlozima, Adani je takođe u pregovorima sa državnom OCP grupom Maroka za prodaju vodonika, koji bi proizvođač đubriva mogao da koristi kao sirovinu za proizvodnju amonijaka bez ugljenika, rekli su izvori.

Adani se nije oglašavo u vezi sa ovim projektom, a Marokansko ministarstvo energetike, njegov proizvođač đubriva OCP, kao i državna agencija za obnovljive izvore energije Masen takođe nisu odgovorili na upite Bloomberga za komentar.

Akcije Adani Green-a su ove nedelje porasle za 3,6 odsto, što je najveći rast u dva meseca, i nadmašen je rast od 2,4 procenta referentnog indeksa.

Nacije u severnoj Africi i delovima Bliskog istoka se sve više identifikuju kao potencijalna velika čvorišta zelenog vodonika zbog količine sunca i vetra, i blizine ključnim izvoznim tržištima, uključujući Evropu. U julu, indijska kompanija ReNew Energy Global potpisala je početni ugovor za izgradnju projekta zelenog vodonika u Egiptu od sam milijardi dolara.

  • LJUBIŠA

    23.10.2022 #1 Author

    Interesantno je da većinom milijarderi imaju neke ideje i rešenja…valjda višak „vremena“ za razmišljanje…

    Odgovori

  • Dragana

    23.10.2022 #2 Author

    Treba jos da se usavrsi i iskoristi taj sistem.

    Odgovori

  • Milovan94

    23.10.2022 #3 Author

    Treba nam što više ovakvih projekata u vezi čiste energije

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.10.2022 #4 Author

    Uglavnom milijarderi i mogu da isprate ovakve projekte…

    Odgovori

    • SNEZANA

      23.10.2022 #5 Author

      Da,nazalost,jedino oni mogi da doprinesu

      Odgovori

  • Milisavka

    23.10.2022 #6 Author

    Ovo su projekti koji zahtevaju dosta ulaganja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...