u letnjem periodu proizvedeno 22 teravat-časova više nego prošle godine

EU proizvela rekordnu količinu struje iz solarne energije

EkologijaEUU fokusuVesti

8.9.2022 17:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

EU proizvela rekordnu količinu struje iz solarne energije EU proizvela rekordnu količinu struje iz solarne energije
Države Evropske unije su ovog leta proizvele više solarne energije nego ikada ranije, pokazuje objavljena studija istraživačkog centra Ember Climate. EU je od maja... EU proizvela rekordnu količinu struje iz solarne energije

Države Evropske unije su ovog leta proizvele više solarne energije nego ikada ranije, pokazuje objavljena studija istraživačkog centra Ember Climate. EU je od maja do avgusta proizvela 99,4 teravat-časova struje iz solarne energije, odnosno 22 teravat-časova više nego u odgovarajućem periodu 2021. godine.

Za tu količinu struje iz termoelektrana na gas, članice unije bi morale da kupe 20 milijardi kubnih metara gasa, za 29 milijardi evra po aktuelnim cenama, navodi izveštaj koji je prenela agencija DPA.

Energija sunca je u ta EU generisala 12 odsto sve struje, u poređenju sa devet odsto prošle godine. „U vreme kada gasna kriza potresa Evropu, solarna energija je dala preko potrebno rasterećenje,“ rekao je Pavl Čizak (Pawl Czyzak) iz Ember Climate.

Istraživanje je pokazalo da je rekordnu proizvodnju solarne struje imalo 18 od 27 država EU. Prva je Holandija, sa učešćem od 23 odsto, ispred Nemačke sa 19, i Španije sa 17 odsto u ukupnoj proizvodnji.

Poljska najbrže razvija kapacitet i proizvodnju struje iz solarne energije je od 2018. uvećala 26 puta. U posmatranom periodu, udeo solarne energije u proizvodnji u toj zemlji je dospeo do osam odsto.

Sve u svemu, kapacitet proizvodnje struje iz solarne energije u EU ubrzano raste. Proizvodni plus od 22 teravat-časa ove godine dolazi posle povećanja od osam teravat-časova od 2020. do 2021. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...