MIRNA NOĆ NA TRŽIŠTU NAFTE Posle dvodnevnih turbulencija, cena ostala u plusu

SvetVesti

22.4.2020 09:58 Autor: Vladimir Jokanović 1

MIRNA NOĆ NA TRŽIŠTU NAFTE Posle dvodnevnih turbulencija, cena ostala u plusu MIRNA NOĆ NA TRŽIŠTU NAFTE Posle dvodnevnih turbulencija, cena ostala u plusu
Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je cenu 10,96 dolar za barel u sredu ujutro (CET), nakon dvodnevnog turbulentnog poniranja ispod... MIRNA NOĆ NA TRŽIŠTU NAFTE Posle dvodnevnih turbulencija, cena ostala u plusu

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je cenu 10,96 dolar za barel u sredu ujutro (CET), nakon dvodnevnog turbulentnog poniranja ispod nule. Podsetimo, cena WTI nafte obrušila se u ponedeljak 20. aprila za više od 300 odsto, dostigavši negativnu vrednost minus – 37,63 dolara po barelu. Dan kasnije cena WTI nafte lavirala je oko nultih vrednosti, dok se uveče nije popela na 25,80 dolara, ali se u sredu ujutro ponovo snizila.

Severnomorska nafta Brent, koja se uzima kao reper za formiranje cena na svetskim tržištima “crnog zlata”, u sredu ujutro pala je na vrednost 17,08. Ista nafta u ponedeljak je koštala oko 26 dolara po barelu, a u utorak oko 13 sati (CET) njena cena je pala na 20,97 dolara. Kasnije tokom dana cena Brent nafte pala je ispod 20 dolara za barel, prvi put u poslednjih 18 godina i ostala je sve do večeri, sa cenom 19,47 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za neprestano praćenje cena nafte OilPrice.

Objašnjenje za pad cena nafte treba tražiti u činjenici da je globalna potražnja prepolovljena zbog pandemije korona virusa, što je izazvalo paniku na tržištu koje je preplavljeno sirovom naftom i nema dovoljno prostora za skladištenje. Na tržištu se našla ogromna količina nafte, koja trenutno nikome ne treba. Dodatni razlog je mogao biti istek WTI terminskog ugovora 20. aprila, na osnovu kojeg se obračunavaju cene, pa su se u poslednjim satima ugovora trgovci pošto poto oslobađali viška nafte.

Analitičari na koje se pozivaju svetski mediji, rekli su da veruju da bi najnoviji pad cena mogao da podstakne novi pritisak na proizvođače da dodatno smanje proizvodnju. Podsetimo, dogovor o ograničenju proizvodnje između zemalja OPEC+ i G20 postignut je u noći između 12. i 13. aprlia (CET). Sporazum će početi da se primenjuje 1. maja, a od tada cena nafte na međunarodnom tržištu pala je za oko 40 odsto.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...