NASTAVLJENO KOLEBANJE CENA NAFTE Iz plusa u minus i natrag

IzdvajamoSvetVesti

21.4.2020 19:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

NASTAVLJENO KOLEBANJE CENA NAFTE Iz plusa u minus i natrag NASTAVLJENO KOLEBANJE CENA NAFTE Iz plusa u minus i natrag
Turbulencije na svetskom tržištu „crnog zlata“ nastavile su se u utorak 21. aprila, dan nakon istorijskog kraha cene, kada je vrednost američke WTI (West... NASTAVLJENO KOLEBANJE CENA NAFTE Iz plusa u minus i natrag

Turbulencije na svetskom tržištu „crnog zlata“ nastavile su se u utorak 21. aprila, dan nakon istorijskog kraha cene, kada je vrednost američke WTI (West Texas Intermediate) nafte izgubila više od 300 odsto vrednosti. Cena nafte je u ponedeljak 20. aprila prvi put ikada pala ispod nule, dostigavši u jednom trenutku vrednost od minus 40 dolara po barelu. To je trenutak kada je prodavac plaćao kupcu 40 dolara da odnese bure nafte iz njegovog skladišta. Nešto slično, ali sa manjim apsolutnim iznosima, dešavalo se i dan kasnije.

U utorak, od ranog jutra do večeri (CET) cena WTI nafte kolebala se između pozitivnih i negativnih vrednosti. U zoru je bila oko 1,5 dolar za barel, pa je zatim u rano popodne skliznula na minus – 6,79 dolara, pa na minus – 8,45, a predveče se popela na 25,80 dolara za barel, prema podacima koji neprestano emituje specijalizovani portal OilPrice.com. Grafikon dnevnog kretanja cene nafte izgleda kao seizmološki prikaz razornog zemljotresa.

Razlog za porast cene na ipak pristojnih 25,80 dolara po barelu može se tražiti u činjenici da su u utorak prestali da važe majski terminski ugovori i da se sada trguje naftom na bazi junskih ugovora koji su projektovani na cenu 22 dolara za barel. Naredni stabilizator cene mogao bi biti početak važenja sporazuma o ograničenju proizvodnje nafte država OPEC+. Taj sporazum stupa na snagu 1. maja.

Tržišni analitičari ovaj cenovni rolerkoster objašnjavanju prirodom terminskog trgovanja, odnosno činjenicom da se kupovina ugovara za isporuku na određeni datum po ceni fiksiranoj ugovorom. Nije isključeno ipak da će biti još kolebanja cene pre njenog uravnoteženja, verovatno tek kada poraste potražnja, odnosno kada popuste mere izolacije zbog pandemije korona virusa, a poslovi se nastave.

„Presušivaje tražnje za naftom izazvano Covid-19 držaće tržište pod pritiskom i dalje. Čak i ako se broj infekcija virusom smanji u narednim nedeljama, svet će još neko vreme plivati u nafti, jer je moguće da će se ekonomije sporije restartovati i da neće raditi onim tempom koji bi garantovao snažan rast potražnje”, ocenio je globalni tržišni strateg, Keri Krejg (Kerry Craig) iz kompanije JP Morgan Asset Management, navodi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Severnomorska nafta Brent, koja se uzima kao reper za formiranje cena na svetskim tržištima “crnog zlata”, u ponedeljak je koštala oko 26 dolara po barelu, a u utorak oko 13 sati (CET) njena cena je pala na 20,97 dolara. U jednom trenutku cena Brent nafte pala je ispod 20 dolara za barel, prvi put u poslednjih 18 godina i ostala je sve do večeri, sa cenom 19,47 dolara za barel.

Tagovi
CENA NAFTA SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...