NAKON ISTORIJSKOG KRAHA NAFTNOG TRŽIŠTA Cena i dalje u minusu – 6,79 dolara za barel

SvetVesti

21.4.2020 14:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAKON ISTORIJSKOG KRAHA NAFTNOG TRŽIŠTA  Cena i dalje u minusu – 6,79 dolara za barel NAKON ISTORIJSKOG KRAHA NAFTNOG TRŽIŠTA  Cena i dalje u minusu – 6,79 dolara za barel
Cena sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) vrtela se u utorak 21. aprila pre podne (CET) oko nulte vrednosti da bi oko podneva ponovo... NAKON ISTORIJSKOG KRAHA NAFTNOG TRŽIŠTA  Cena i dalje u minusu – 6,79 dolara za barel

Cena sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) vrtela se u utorak 21. aprila pre podne (CET) oko nulte vrednosti da bi oko podneva ponovo skliznula u minus – 8,45 dolara po barelu. Kroz dva sata cena je bila u minusu – 6,79 dolara. Jutro posle istorisjkog kraha cene i njenog padanja u minus 40 dolara za barel u ponedeljak, WTI naftom se trgovalo za oko 1,5 dolara po barelu, a onda je cena oko pre podneva ponovo skliznula ispod nule. Najpre na 0,29 dolara, a dva sata ranije na oko 0,5 dolara.

Eksperti kažu da razloga za paniku ipak nema, jer je nakon pada ispod nule, izazvanog nedostatkom skladišnih kapaciteta proizvođača i kolapsa tražnje za gorivom, cena WTI nafte za majsku isporuku ponovo porasla, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. Tržišni analitičari ovaj cenovni rolerkoster objašnjavanju prirodom terminskog trgovanja, odnosno činjenicom da se kupovina ugovara za isporuku na određeni datum po ceni fiksiranoj ugovorom.

Kako ugovaranje isporuka za maj ističe u utorak 21. aprila, cena se obično spušta jer investitori nastoje da preostale količine “očiste” iz svojih knjiga po bilo kojoj ceni, a pri tome krajnji kupci su obično subjekti poput rafinerija ili avio-kompanije čije je poslovanje trenutno u zastoju. Kao dodatni argument da nema razloga za paniku, eksperti navode činjenicu da cene WTI nafte za isporuku u junu iznose 22 dolara po barelu, što je dobro.

„Presušivaje tražnje za naftom izazvano Covid-19 držaće tržište pod pritiskom i dalje. Čak i ako se broj infekcija virusom smanji u narednim nedeljama, svet će još neko vreme plivati u nafti, jer je moguće da će se ekonomije sporije restartovati i da neće raditi onim tempom koji bi garantovao snažan rast potražnje”, ocenio je globalni tržišni strateg, Keri Krejg (Kerry Craig) iz kompanije JP Morgan Asset Management.

Kolaps tržišta nafte izazvao je težak pad indeksa na berzi Walll Street. Industrijski indeks Dow Jones pao je za 2,44 procenta na 23.650,44 poena, S&P 500 je izgubio 1,79 odsto vrednosti spustivši se na 2.823,16 bodova, a tehnološki Nasdaq Composite je potonuo za 1,03 posto na 8.560,73 poena.

Akcije na azijskim tržištima takođe su izgubile na vrednosti. Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je pola procenta. Japanski Nikkei je pao za 1,0 odsto, dok su obveznice i američki dolar ojačali.

Pad cene američke nafte u ponedeljak, koja se obrušila u jednom trenutku za 321 odsto, izazvan je naglim padom potražnje, prevelikom količinom dnevne proizvodnje i prezasićenošću skladišta nafte. Nemogućnost daljeg skladištenja izazvana je prekomernom proizvodnjom koja će ostati neograničena do 1. maja kada će stupiti na snagu sporazum OPEC+ o smanjenju dnevne proizvodnje nafte u svetu za oko 10 miliona barela.

Severnomorska nafta Brent, koja se uzima kao reper za formiranje cena na svetskim tržištima “crnog zlata”, u ponedeljak je koštala oko 26 dolara po barelu, a u utorak oko 13 sati (CET) njena cena je pala na 20,97 dolara. U jednom trenutku cena Brent nafte pala je ispod 20 dolara za barel, prvi put u poslednjih 18 godina.

Tagovi
CENA NAFTA SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...