trostruko veća potražnja za baterijama za električna vozila

Toyota povećala globalnu prodaju, ali odlaže početak proizvodnje e-automobila u SAD

AutomobiliLifestyleSvet

25.4.2024 18:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Toyota povećala globalnu prodaju, ali odlaže početak proizvodnje e-automobila u SAD Toyota povećala globalnu prodaju, ali odlaže početak proizvodnje e-automobila u SAD
Japanska Toyota saopštila da je njena globalna prodaja i proizvodnja dostigla rekordne vrednosti u fiskalnoj godini koja se završila 31. marta, podržana snažnom potražnjom... Toyota povećala globalnu prodaju, ali odlaže početak proizvodnje e-automobila u SAD

Japanska Toyota saopštila da je njena globalna prodaja i proizvodnja dostigla rekordne vrednosti u fiskalnoj godini koja se završila 31. marta, podržana snažnom potražnjom i odsustvom ograničenja u snabdevanju poluprovodnicima.

Ipak, Toyota planira da odloži početak proizvodnje svojih električnih vozila (EV) u SAD i smanji domaću proizvodnju kako bi osigurala bezbednost i kvalitet proizvoda nakon niza skandala u firmama iz svoje grupe, navodi list Mid Japan Economist, prenosi Reuters.

Za pomenuti obračunski period, Toyota je saopštila da je njena globalna prodaja porasla za 7,3 odsto na 10,31 milion jedinica na godišnjem nivou (samo za glavnu liniju proizvodnje), po prvi put premašivši cifru od deset miliona, dok je njena proizvodnja dostigla 9,97 miliona jedinica, što je povećanje od 9,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, najveći svetski proizvođač automobila po obimu je zabeležio pad prodaje i proizvodnje u martu zbog žestoke konkurencije u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila.

Toyotina globalna prodaja u martu pala je za 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 897.251 jedinica, a njena proizvodnja je opala za 10,3 odsto na 807.026 jedinica.

Istovremeno, globalna prodaja EV baterija u godini koja je završila u martu, porasla je više od tri puta na 116.654 jedinica.

Toyota planira da odloži početak svoje proizvodnje električnih vozila u SAD na proleće 2026. godine, sa prvobitnog plana za 2025. godinu, a namerna pauza u poslovanju bila bi zbog obezbeđivanja kvaliteta i bezbednosti.

Akcije kompanije pale su za oko tri procenta na 3.509 jena posle podneva u Tokiju.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...