Globalni BDP verovatno će porasti za 2,9 odsto

MMF povećao izglede za globalni ekonomski rast

AnalizaSvet

31.1.2023 10:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

MMF povećao izglede za globalni ekonomski rast MMF povećao izglede za globalni ekonomski rast
Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je izglede za globalni ekonomski rast prvi put za godinu dana, računajući na otpornu potrošnju u SAD i ponovno... MMF povećao izglede za globalni ekonomski rast

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je izglede za globalni ekonomski rast prvi put za godinu dana, računajući na otpornu potrošnju u SAD i ponovno otvaranje Kine koje podstiče potražnju.

Globalni BDP verovatno će porasti za 2,9 odsto u tekućoj godini, što je za 0,2 procenta više nego što je bilo prognozirano u oktobru, saopštio je MMF u utorak nakon kvartalnog ažuriranja svetskih ekonomskih izgleda.

Iako je reč o usporavanju u odnosu na rast od 3,4 odsto u 2022. godini, MMF predviđa da će iduće godine doći do povećanja globalne privrede za 3,1 odsto, prenosi Bloomberg.

Povećanje kamatnih stopa centralnih banaka i rat u Ukrajini nastaviće da utiču na ekonomsku aktivnost u ovoj godini, kao i produžena inflatorna kriza.

MMF predviđa usporavanje rasta svetskih potrošačkih cena na 6,6 odsto u ovoj, nakon 8,8 odsto u 2022. godini, a dalje usporavanje na 4,3 odsto trebalo bi da bude nastavljeno u idućoj godini.

Izvor: MMF/Bloomberg

Očekuje se snižavanje stope inflacije u 84 odsto zemalja u odnosu na prošlu godinu.

„Izgledi ovoga puta nisu pogoršani, što je samo po sebi dobra vest, ali to nije dovoljno. I dalje postoje neki izazovi na putu ka održivom oporavku koji je širok i dugotrajan“, ocenjuje MMF.

Borba protiv inflacije još nije dobijena, ističe MMF. Monetarna politika će morati da ostane kontraktivna, a neke zemlje će morati da je dodatno zaoštre pre nego što bude došlo do usporavanja troškova života. Loši rizici uključuju odugovlačenje oporavka Kine, eskalaciju rata u Ukrajini i sve veću zaduženost zemalja u razvoju.

MMF ocenjuje da se recesija u SAD i dalje može izbeći u 2023. godini, uprkos tome što će stopa nezaposlenosti porasti na oko 5,2 sa sadašnjih 3,7 odsto.

Najveći napredak prognoziran je za rusku ekonomiju, koju očekuje rast od 0,3 odsto, umesto pada od 2,3 procenta, koliko je prognozirano u oktobru. Kina i Indija trebalo bi da čine oko polovine svetskog rasta u 2023. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...