rezultat krize izazvane ratom u Ukrajini

UN očekuju usporavanje globalnog privrednog rasta

Svet

26.1.2023 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

UN očekuju usporavanje globalnog privrednog rasta UN očekuju usporavanje globalnog privrednog rasta
Prognoze Ujedinjenih nacija (UN) pokazuju da će globalni privredni rast ove godine značajno oslabiti na 1,9 odsto, kao rezultat krize sa hranom i energentima... UN očekuju usporavanje globalnog privrednog rasta

Prognoze Ujedinjenih nacija (UN) pokazuju da će globalni privredni rast ove godine značajno oslabiti na 1,9 odsto, kao rezultat krize sa hranom i energentima izazvane ratom u Ukrajini, posledicama pandemije, visokom inflacijom i hitnom situacijom po pitanju klimatskih promena.

Odeljenje UN za ekonomska i društvena pitanja saopštilo je da je trenutno globalno ekonomsko usporavanje uticalo na razvijene i nerazvijene zemlje, dok se mnogi suočavaju sa rizikom od recesije u ovoj godini, prenosi Mina.

„Široko i ozbiljno usporavanje globalne ekonomije deluje veliko zbog visoke inflacije, agresivnog monetarnog pooštravanja i povećane neizvesnosti“, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Antonio Guterres), u predgovoru izveštaja na 178 stranica.

U izveštaju se navodi da je prognoza o ekonomskom rastu od 1,9 odsto, što je smanjenje u odnosu na tri odsto u prošloj godini, jedna od najnižih vrednosti privrednog rasta u prethodnim decenijama.

Međutim, procenjuje se umeren rast na 2,7 odsto u narednoj godini, ukoliko inflacija postepeno počne da se smanjuje, a ekonomski udari krenu da jenjavaju.

Prema izveštaju UN-a, ovogodišnji rast je oslabio u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Evropskoj uniji (EU) i ostalim razvijenim ekonomijama, kao i u ostatku svetske ekonomije.

  • Džon Meklejn

    27.1.2023 #1 Author

    Znači svet 1.9, Srbija 1.5%
    Kako ćemo mi da stignemo svet na ovaj način?
    Verovatno nikako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...