Promet kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto

MMF: Rat u Gazi i napadi na brodove kod Jemena ugrožavaju svetsku privredu

Svet

13.2.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF: Rat u Gazi i napadi na brodove kod Jemena ugrožavaju svetsku privredu MMF: Rat u Gazi i napadi na brodove kod Jemena ugrožavaju svetsku privredu
Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva upozorila je da svetsku privredu ugrožavaju rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadi pobunjenika Huti... MMF: Rat u Gazi i napadi na brodove kod Jemena ugrožavaju svetsku privredu

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva upozorila je da svetsku privredu ugrožavaju rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadi pobunjenika Huti na brodove kod Jemena koji štete prometu kroz Suecki kanal.

Rat u Pojasu Gaze je, prema njenim rečima, naštetio privredi na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, prenela je agencija Beta.

„Najviše strahujem zbog trajanja tog sukoba, jer ako se nastavi postoji rizik većeg prelivanja“, rekla je ona na Svetskom samitu vlada 2024 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Konferencija UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD) je krajem januara upozorila da je obim teretnog saobraćaja kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto u prethodna dva meseca.

Ukoliko se prošire neprijateljstva, to bi „moglo da bude problematičnije za ceo svet“, rekla je Georgijeva.

Dok traje rat Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze rastu strahovanja od regionalne eskalacije tog sukoba.

Predsednik Svetske banke Adžej Banga (Ajay Banga) je rekao da su ratovi u Gazi i Ukrajini i napadi u Crvenom moru među najvećim izazovima o kojima treba misliti kada se govori o svetskim ekonomskim prognozama.

„Kada dodate te promenljive na to što se već pokazuje da će verovatno biti najniža stopa rasta u poslednjih 55 godina, to mora pažljivo da se prati“, rekao je šef svetske Banke na sastanku u Dubaiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...