Preokret u pregovorima o izvozu žita

Moskva se vraća Crnomorskom sporazumu

Svet

2.11.2022 12:42 Autor: Vladimir Jokanović 2

Moskva se vraća Crnomorskom sporazumu Moskva se vraća Crnomorskom sporazumu
Moskva je u sredu saopštila da se ponovo pridružuje sporazumu koji omogućava isporuke žitarica iz ukrajinskih luka preko Crnog mora, ublažavajući neizvesnost oko sporazuma... Moskva se vraća Crnomorskom sporazumu

Moskva je u sredu saopštila da se ponovo pridružuje sporazumu koji omogućava isporuke žitarica iz ukrajinskih luka preko Crnog mora, ublažavajući neizvesnost oko sporazuma koji pruža nadu zemljama suočenim sa ozbiljnom nestašicom hrane.

Moskva je odlučila da se vrati sporazumu nakon što je od ukrajinske vlade dobila uveravanja da neće koristiti civilne pošiljke za „vojne operacije protiv Rusije“, prenosi New York Times, pozivajući se na rusku novinsku agenciju TASS.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio sa se Rusija u sredu složila da se vrati sporazumu koji je u julu sklopila sa Ukrajinom uz posredstvo Turske i Ujedinjenih nacija. Erdogan je rekao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio turskog kolegu Hulusija Akara da se Rusija vraća sporazumu od srede.

Ubrzo nakon Erdoganove izjave, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Moskva nastaviti svoje učešće u crnomorskom dogovoru o žitu. „Ruska Federacija smatra da su garancije koje su primljene dovoljne i nastavlja sa primenom sporazuma“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Daily Sabah.

Rusko Ministarstvo saopštilo i da je zahvaljujući angažovanju UN i Turske bilo moguće dobiti pisane garancije Ukrajine da neće koristiti humanitarni koridor i ukrajinske luke za izvođenje vojnih operacija protiv Rusije. Moskva je ranije odbila povratak sporazumu dok se ne istraži nedavni napad na Sevastopolj i dok ne dobije potrebne garancije od Kijeva.


Erdogan je prethodno obavio dva telefonska razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Turski predsednik istakao je da će prioritet nastavka sprovođenja sporazuma biti isporuke žita afričkim zemljama, uključujući Somaliju, Džibuti i Sudan, u skladu sa zabrinutošću Rusije da većina žitarica završava u bogatim zemljama.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

  • roka

    2.11.2022 #1 Author

    aaa … oce kaki, nece kaki … !!!

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.11.2022 #2 Author

    Igranka bez prestanka,i Moskva se ipak vraca Crnomorskom sporazumu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...