Evropsko tržište ostaje relevantno za Rusiju

Moskva spremna da obnovi isporuke gasa kroz Jamal-Evropu

InfrastrukturaSvet

26.12.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Moskva spremna da obnovi isporuke gasa kroz Jamal-Evropu Moskva spremna da obnovi isporuke gasa kroz Jamal-Evropu
Moskva je spremna da obnovi isporuke gasa Evropi preko gasovoda „Jamal-Evropa“, rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak. „Evropsko tržište ostaje relevantno, jer nestašica... Moskva spremna da obnovi isporuke gasa kroz Jamal-Evropu

Moskva je spremna da obnovi isporuke gasa Evropi preko gasovoda „Jamal-Evropa“, rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

„Evropsko tržište ostaje relevantno, jer nestašica gasa i dalje postoji, a mi imamo svaku priliku da obnovimo snabdevanje. Na primer, gasovod ‘Jamal-Evropa’, koji je zaustavljen iz političkih razloga, ostaje neiskorišćen „, rekao je Novak, a prenosi Reuters, pozivajući se na TASS.

Smer gasovoda je od istoka ka zapadu, ali je od decembra prošle godine uglavnom obrnut, jer je Poljska odustala od kupovine gasa od Rusije i crpi gas uskladišten u Nemačkoj. Varšava je u maju raskinula ugovor sa Rusijom, jer je ranije odbila zahtev Moskve da plaća u rubljama.

Ruski dobavljač Gazprom odgovorio je prekidom isporuka navodeći da više neće moći da izvozi gas preko Poljske nakon što je Moskva uvela sankcije protiv firme koja je vlasnik poljskog dela gasovoda „Jamal-Evropa“.

Novak je takođe ponovio da Moskva razgovara o dodatnim isporukama gasa preko Turske nakon stvaranja tamošnjeg čvorišta. On naveo da Moskva očekuje da će isporučiti 21 milijardu kubnih metara tečnog prirodnog gasa (TPG) u Evropu do kraja tekuće godine.

„Ove godine bili smo u mogućnosti da značajno povećamo isporuke isporuke TPG-a u Evropu. Za 11 meseci 2022. godine povećane su na 19,4 milijarde kubnih metara, a do kraja godine se očekuje 21 milijarda kubnih metara“, rekao je Novak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...