prihodi sve manji, izdaci sve veći

Moskva trošila mnogo, budžetski deficit u prvom kvartalu 2,4 triliona rubalja

Svet

8.4.2023 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Moskva trošila mnogo, budžetski deficit u prvom kvartalu 2,4 triliona rubalja Moskva trošila mnogo, budžetski deficit u prvom kvartalu 2,4 triliona rubalja
Budžetski deficit Rusije dostigao je 2,4 triliona rubalja (39,2 milijarde dolara) u prvom kvartalu godine, jer su prihodi od energenata smanjeni, a Moskva je... Moskva trošila mnogo, budžetski deficit u prvom kvartalu 2,4 triliona rubalja

Budžetski deficit Rusije dostigao je 2,4 triliona rubalja (39,2 milijarde dolara) u prvom kvartalu godine, jer su prihodi od energenata smanjeni, a Moskva je trošila mnogo više.

U istom kvartalu 2022. godine Rusija je ostvarila suficit od 1,13 triliona rubalja, ali od tog trenutka krenula je sa velikim izdacima za podršku vojsci u Ukrajini, dok su sankcije Zapada pogodile rusku državnu kasu, prenosi Reuters.

Ministarstvo finansija je prošle godine prestalo da objavljuje mesečne podatke o ispunjenju budžeta. Ali na osnovu podataka od petka, Rusija je u martu ostvarila suficit od 181 milijardu rubalja, poboljšavši mesečni deficit od 821 milijardu rubalja u februaru i 1,76 biliona rubalja u januaru.

Ukupni državni prihod Rusije pao je za 20,8 odsto tokom kvartala u poređenju sa 2022. godinom na 5,7 biliona rubalja, što je dovelo do pada od 45 odsto u prihodima od energije na 1,64 biliona rubalja, pokazuju preliminarni podaci ministarstva finansija.

U međuvremenu, potrošnja je porasla za 34 odsto na 8,1 trilion rubalja. Rastuća vojna proizvodnja i ogromna državna potrošnja pomogli su da ruska industrija ostane u buci i ublaže ekonomske posledice ruske kampanje u Ukrajini i uticaj zapadnih sankcija.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...