sve veća zavisnost od Kine

Putin: Sankcije mogu imati negativne posledice na privredu Rusije

Svet

29.3.2023 15:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Putin: Sankcije mogu imati negativne posledice na privredu Rusije Putin: Sankcije mogu imati negativne posledice na privredu Rusije
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da međunarodne sankcije protiv Moskve zbog njene ofanzive u Ukrajini, „mogu srednjoročno imati negativne posledice na rusku... Putin: Sankcije mogu imati negativne posledice na privredu Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da međunarodne sankcije protiv Moskve zbog njene ofanzive u Ukrajini, „mogu srednjoročno imati negativne posledice na rusku privredu”, iako se poslednjih meseci hvalio time kako se privreda Rusije prilagodila sankcijama.

„Sankcije nametnute ruskoj privredi, mogu zaista imati negativan efekat na nju“ upozorio je ruski predsednik tokom sastanka s vladom koji je bio u televizijskom prenosu, prenosi Beta.

Ovo je prvi put da je Putin javno priznao da niz međunarodnih sankcija koje pogađaju mnoge sektore ruske privrede – uključujući i strateški naftni sektor – utiču na njenu privredu.

Putin je rekao da je sada, nešto više od godinu dana od početka ruske ofanzive u Ukrajini, nezaposlenost na najnižem novou od 3,6 odsto i da će krajem marta inflacija pasti ispod četiri odsto, posle skoka cena od 20 odsto u proleće prošle godine.

„Ali to ne znači da su svi problemi već rešeni“, rekao je on članovima vlade.

„To što se vraćamo na put rasta ne znači da treba da se opustimo“, rekao je ruski predsednik i pozvao da se „garantuje ekonomski suverenitet“ Rusije.

On je pozvao vladu i šefove ekonomskih sektora da osiguraju brzo pokretanje novih projekata u proizvođačkoj industriji, posebno visokotehnoloških proizvoda, što je sektor pogođen odlaskom stručnjaka u inostranstvo.

„Naš finansijski sistem treba da odigra važnu ulogu da odgovori na potrebe naših izvoznika. I treba da zamenimo zapadne firme koje su radile u tom sektoru“, reklao je Putin.

Ruski lider je ovo izjavio nedelju dana posle sasastanka sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom u Moskvi, kada su obojica lidera rekla da hoće da „prodube“ rusko-kineske odnose.

Međutim, posmatrači u tome vide sve veću zavisnost Rusije od Pekinga, čija privreda je u velikoj meri preuzela ruski izvoz gasa i nafte, pogođen zapadnim sankcijama.

Mada su ova nova tržišta omogućila Rusiji da delimično nadoknadi tržišta izgubljena u Evorpi, zavisnost Rusije od velikih azijskih zemalja dozvoljava Kini i Indiji da budu u snažnoj poziciji i pregovaraju o nižim cenama.

Podsetimo, u govoru u Skupštini krajem februara Putin je pozvao ruske oligarhe da vrate svoj novac u Rusiju da podrže njenu privredu.

  • MAJALG

    29.3.2023 #1 Author

    Covek radi sve kako bi odrtzao stabulnu ekonomiju, upravo zbog dobrih odnosa sa aziskim prijateljima uspevaju da za sada uspore ogroman pad ekonomije cemu su se nadali EU i Amerika.

    Odgovori

  • TATJANA

    30.3.2023 #2 Author

    Dobro oni jos sve drža pod kontrolom pored svih već sankcija

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.4.2023 #3 Author

    Znaju Rusi sta rade…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...