godinu dana kasnije

Svet će tek osetiti ekonomski udar zbog rata u Ukrajini

AnalizaEUInfrastrukturaIzdvajamoSvet

26.2.2023 12:44 Autor: Miljan Paunović 31

Svet će tek osetiti ekonomski udar zbog rata u Ukrajini Svet će tek osetiti ekonomski udar zbog rata u Ukrajini
Godinu dana nakon početka rata u Ukrajini ruska privreda se opire i daleko je od „kolapsa“ koji joj je predvideo francuski ministar finansija Bruno... Svet će tek osetiti ekonomski udar zbog rata u Ukrajini

Godinu dana nakon početka rata u Ukrajini ruska privreda se opire i daleko je od „kolapsa“ koji joj je predvideo francuski ministar finansija Bruno L’ Mer (Bruno Le Maire) nakon prvih talasa zapadnih sankcija. Bruto društveni proizvod (BDP) Moskve smanjio se za samo 2,1 odsto u 2022. godini, prema ruskoj statističkoj službi Rosstat, a kako ocenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF), predviđa se čak i rast ruske privrede za 0,3 odsto u 2023. godini.

„Obezbedili smo stabilnost ekonomske situacije i zaštitili naše građane“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin 21. februara u svom obraćanju o stanju nacije, i dodao da Zapad nije uspeo da „destabilizuje rusko društvo“.

Očigledna otpornost ruske privrede prvenstveno je posledica rasta cena nafte i gasa tokom 2022. godine, koji je kompenzovao pad obima izvoza – smanjenje od oko 25 odsto kada je reč o „plavom energentu“. Ipak, kako je povodom godišnjice rata u Ukrajini izjavio francuski predsednik Emanuel Makron – „podaci koje Rusija daje ostatku sveta su čista propaganda“, te prvi čovek Francuske ne veruje u ono što govori Putin.

„Rusi zarađuju od gasa koji prodaju drugima, ali ostatak privrede mnogo pati, tako da uopšte ne verujem u te podatke“, rekao je Makron.

Političari uglavnom govore ono što žele i svako drži svoju stranu, a rat je svakako imao – i još uvek ima – razoran uticaj na ukrajinsku privredu, koja je i pre ovog sukoba imala krize nakon ruske aneksije Krima 2014. godine i pandemiju Covid-19. Ukrajinski BDP pao je u 2022. godini čak za 30 odsto.

„Mnoge ključne industrije zemlje su teško pogođene. Na primer, dve fabrike u Mariupolju, koji je sada okupiran od strane Rusije, činile su 40 odsto ukrajinske predratne proizvodnje čelika. Rusi su takođe bombardovali druge fabrike teške industrije, kao što su rafinerije nafte“, prenosi Financial Times.

Foto: Pixabay.com

Sankcije EU nisu delovale kako je očekivano?

Zemlje članice Evropske unije podržale su deseti paket sankcija Rusiji u petak, uključujući stroža ograničenja izvoza i kontrolu tehnologije, kao i zahteve banaka da prijave informacije o ruskoj Centralnoj banci i drugoj sankcionisanoj imovini koju drže, preneo je Bloomberg.

Zapadne sankcije Moskvi od početka sukoba uključuju embargo na prodaju i ograničenje cene njene sirove nafte, uskraćivanje pristupa SWIFT-u – međunarodnom sistemu za razmenu poruka koji omogućava bankarske transakcije, i zamrzavanje sredstava centralne banke u inostranstvu, podseća CNN i dodaje da su ovi potezi imali za cilj da oslabe sposobnost Rusije da finansira rat.

Ipak, čini se da Rusija odoleva sankcijama, te da svoje resurse usmerava ka drugim zemljama.

„Da bi popravila deficit Rusija se okrenula novim kupcima, uključujući Tursku, Indiju i posebno Kinu. Isporuke gasa ovoj poslednjoj preko gasovoda Snaga Sibira povećane su za 48 odsto, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak“, navodi France24.

Od prohladnih domova u Evropi do tržišta hrane u Africi

Pre početka sukoba članice Evropske unije su uvozile skoro polovinu svog prirodnog gasa i trećinu nafte iz Rusije. Invazija i sankcije koje su uvedene Rusiji kao odgovor izazvale su šok cena energije u razmerama koje nisu viđene od sedamdesetih godina prošlog veka.

„Rat je poremetio globalnu trgovinu koja se još uvek oporavljala od pandemije. Cene hrane su porasle, pošto su Rusija i Ukrajina glavni dobavljači pšenice i suncokretovog ulja, a Rusija je najveći svetski proizvođač đubriva. Brodovi za prevoz žitarica nastavili su da plove iz Ukrajine u skladu sa krhkim dogovorom uz posredovanje UN, a cene su pale sa rekordnih nivoa, ali hrana ostaje ‘geopolitički fudbal’. Rusija je pokušala da okrivi Zapad za visoke cene, dok Ukrajina i njeni saveznici optužuju Rusiju da cinično koristi glad kao oružje„, piše ABC News.

Ekonomski analitičari procenjuju da će inflacija oslabiti polovinom ove godine, a stabilizacija se očekuje u 2024. Međutim, ove prognoze su podložne promenama, jer sa druge strane ima i onih mišljenja iz kojih se može zaključiti da će svet tek osetiti ekonomske posledice najvećeg sukoba u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Rat u Ukrajini promenio je sliku sveta, a prema svemu sudeći mir još uvek nije na vidiku, jer se trenutno više govori o naoružavanju nego o mirovnim pregovorima.

Globalnu ekonomiju rat u Ukrajini koštao više od 1,6 biliona dolara

Rat u Ukrajini koštao je globalnu ekonomiju „više od 1,6 biliona dolara“ u 2022. godini, prema studiji koju je objavio Nemački ekonomski institut. Globalni gubici u proizvodnji mogli bi iznositi još oko jedan bilion dolara u 2023. Modelski proračun instituta je zasnovan na bruto domaćem proizvodu (BDP), a kao osnova za obračun i procenu poslužile su jesenje prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenela je Anadolu Agency.

Rat je doveo do prekida snabdevanja i proizvodnje širom sveta, navodi se u studiji. Osim toga, cene energije su naglo porasle. Inflacija je svuda naglo povećana, smanjujući tako kupovnu moć potrošača, navodi se u saopštenju.

Za tekuću godinu autori studije očekuju da će apsolutni gubici biti nešto manji nego u 2022, a kao razlog tome je pretpostavka popuštanja na globalnim tržištima sirovina i energije.

  • LJUBIŠA

    26.2.2023 #1 Author

    Pa jao…dokle?
    I ovo je previše!

    Odgovori

  • MARKO7

    26.2.2023 #2 Author

    Zeznuta situacija..

    Odgovori

  • SNEZANA

    26.2.2023 #3 Author

    Nažalost,upravo je tako..posledice ce biti velike

    Odgovori

  • TATJANA

    26.2.2023 #4 Author

    Mnogo toga je uticalo, tako da bi oporavak bio jako dug i tezak

    Odgovori

  • BIJUTI27

    26.2.2023 #5 Author

    Bliži se propast sveta

    Odgovori

    • Angeli Ivan

      27.2.2023 #6 Author

      brate, imas 27, sacekaj jos koju deceniju pa onda prosipajprorocanstva 🙂

      Odgovori

  • NATI29

    26.2.2023 #7 Author

    Vec godinu je tako valjda ce se i to uskorije zavrsiti

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.2.2023 #8 Author

    Od pre godinu dana kada je rat poceo nikada vise nece nista biti isto…

    Odgovori

    • Lelica

      26.2.2023 #9 Author

      Tesko,nikada ne moze biti kao sto je bilo.

      Odgovori

  • Tina

    26.2.2023 #10 Author

    Rusija moze da opstane u svim uslovima

    Odgovori

  • VANJA

    26.2.2023 #11 Author

    Ocekivano u narednih 10 godina nema oporavka!

    Odgovori

  • MADMAX

    26.2.2023 #12 Author

    Dokle više.

    Odgovori

  • MARA

    26.2.2023 #13 Author

    Već su počele.. Samo nam doziraju..

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    26.2.2023 #14 Author

    Realno stanje…tek ce se osetiti

    Odgovori

  • Ika

    26.2.2023 #15 Author

    I vestacki izazvane i prave posledice ce tek biti

    Odgovori

  • Boba3

    26.2.2023 #16 Author

    Ovo je sam pocetak rata

    Odgovori

  • VILENJAK

    26.2.2023 #17 Author

    I ovo je neizdrživo!

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    26.2.2023 #18 Author

    Smatram da je najgire prošlo a to je skokovita promena preko noći, sad je već svet oguglao na sve.

    Odgovori

    • Angeli Ivan

      27.2.2023 #19 Author

      kad ti zivot da Limun (zut), napravis zurku 🙂

      Ne znam da li je najgor eproslo, ali nije ni bitno – guras napred sa kartama koje imas, ne mozes da promenis sta se desava u EU, samo sta se desava u sopstvenom zivotu – a tu ima toliko toga sot je moguce promeniti na bolje. Bukvalno ne znamo koji je potencijal coveka, kada da sve od sebe neki kontinualni period vremena 🙂

      Odgovori

    • BOJANA

      1.3.2023 #20 Author

      Baš tako, oguglali smo.

      Odgovori

  • MARE

    26.2.2023 #21 Author

    U zgradi zivimo jedan Slovenac,sve sami Rusi i ja

    Odgovori

  • FRUIT04

    26.2.2023 #23 Author

    Dosta toga ce se promeniti, Ali isto tako svet ce se brzo navici.

    Odgovori

  • BOJANA

    27.2.2023 #24 Author

    Svaki rat ostavlja mnoge posledice na svet.

    Odgovori

  • BRANA19

    27.2.2023 #25 Author

    Ako do sada nismo videli onda ne znam..

    Odgovori

  • Emilija

    27.2.2023 #26 Author

    Stvarno vec predugo traje a posledice osecamo svi

    Odgovori

  • Dunja5

    27.2.2023 #28 Author

    Tako je to kad je rat u pitanju…

    Odgovori

  • N.N.

    28.2.2023 #29 Author

    Nazalost, posledice rata ce se tek osetiti.

    Odgovori

  • VOJKAN

    1.3.2023 #30 Author

    Ratno stanje u Ukrajini se ne smiruje. Boce Boga mi sve teže i teže

    Odgovori

  • Moon

    4.3.2023 #31 Author

    Bice sta bude, mozemo samo da se prilagodimo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...