NAJVEĆI TRGOVINSKI DEFICIT U AMERICI U POSLEDNJIH 12 GODINA Razlog, rekordni rast uvoza

SvetVesti

4.9.2020 08:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAJVEĆI TRGOVINSKI DEFICIT U AMERICI U POSLEDNJIH 12 GODINA Razlog, rekordni rast uvoza NAJVEĆI TRGOVINSKI DEFICIT U AMERICI U POSLEDNJIH 12 GODINA Razlog, rekordni rast uvoza
Spoljnotrgovinski deficit SAD skočio je u julu na 63,6 milijardi dolara, što je najviše u poslednjih 12 godina, zbog rekordnog rasta uvoza. Američko Ministarstvo... NAJVEĆI TRGOVINSKI DEFICIT U AMERICI U POSLEDNJIH 12 GODINA Razlog, rekordni rast uvoza

Spoljnotrgovinski deficit SAD skočio je u julu na 63,6 milijardi dolara, što je najviše u poslednjih 12 godina, zbog rekordnog rasta uvoza. Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da je u julu odnos vrednosti uvoza i izvoza za 18,9 odsto viši nego u junu, kada je spoljnotrgovinski deficit iznosio 53,5 milijardi dolara.

To je najveći mesečni deficit od jula 2008, u vreme ekonomske krize. Julski deficit posledica je rekordnog povećanja uvoza od 10,9 odsto, na 231,7 milijardi dolara, dok je izvoz, iako je povećan, iznosio 168,1 milijardu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U predsedničkoj kampanji 2016. predsednik Donald Tramp (Donald Trump) postavio je kao jedan od ciljeva smanjenje spoljnogtrgovinskog deficita, pre svega s Kinom, koja godinama ima veliki suficit u trgovini sa SAD. Međutim, on je i dalje ostao visok, i u julu je iznosio 31,6 milijardi dolara, odnosno 11,5 odsto više nego u junu.

Suficit u uslužnim delatnostima, kao što su bankarstvo i osiguranje, pao je u SAD na 17,4 milijardi dolara, najmanje od avgusta 2012, najvećim delom zbog smanjenja avionskog saobraćaja zbog pandemije korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...