NASTAJE NAJVEĆA SVETSKA REKLAMNA GRUPA Norveška firma kupila deo eBay za osam milijardi evra

Hi-techLifestyleSvetVesti

21.7.2020 15:20 Autor: Julijana Vincan 0

NASTAJE NAJVEĆA SVETSKA REKLAMNA GRUPA Norveška firma kupila deo eBay za osam milijardi evra NASTAJE NAJVEĆA SVETSKA REKLAMNA GRUPA Norveška firma kupila deo eBay za osam milijardi evra
Američka kompanija za onlajn trgovinu „eBay“ pristala je da proda svoju oglasnu jedinicu norveškoj firmi „Adevinta“ za 9,2 milijarde dolara (8,37 milijardi evra), čime... NASTAJE NAJVEĆA SVETSKA REKLAMNA GRUPA Norveška firma kupila deo eBay za osam milijardi evra

Američka kompanija za onlajn trgovinu „eBay“ pristala je da proda svoju oglasnu jedinicu norveškoj firmi „Adevinta“ za 9,2 milijarde dolara (8,37 milijardi evra), čime će nastati najveća svetska reklamna grupa, objavila su oba preduzeća u utorak.

Prema sporazumu, eBay će dobiti 2,5 milijardi dolara u gotovini i 540 miliona Adevinta akcija, čime će norveška kompanija postati najveći akcionar američke firme sa vlasničkim udelom od 44 odsto, odnosno 33,3 procenta glasačkih prava.

„Norveška Adevinta postaje najveća internet reklamna kompanija na svetu, sa jedinstvenim portfoliom vodećih brendova na tržištu“, izjavio je izvršni direktor te firme, Rolv Erik Rajsdal (Rolv Erik Ryssdal).

Udružena kompanija će biti prisutna na tržištima 20 zemalja, pri čemu je Evropa najveće. Procenjuje se da će imati prihod od 1,8 milijardi dolara i dobit pre kamata, poreza, amortizacije i amortizacije (EBITDA) od oko 600 miliona dolara.

Adevinta drži brendove kao što su Leboncoin, najveći francuski veb sajt za reklamiranje na mreži, brazilski OLKS i još na desetine njih širom Evrope, Amerike i Severne Afrike.

Telefon u ruci i otvorena aplikacija eBay
Foto: Tanjug/AP

Reklamna grupa eBay, koja zastupa brendove Gumtree i Kijiji, plasira internet oglase u više od 1.000 gradova širom sveta. U prvom kvartalu 2020. godine ostvarila je operativnu dobit od 83 miliona dolara na prihod od 248 miliona dolara.

Transakcija, koja bi trebalo da bude okončana do prvog tromesečja 2021. godine, ima za cilj godišnju uštedu od 150 do 185 miliona dolara na EBITDA u roku od tri godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...