Najnovije obraćanje guvernerke Centralne banke Rusije

Nedostatak radne snage akutni problem u ruskoj ekonomiji

Svet

19.12.2022 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nedostatak radne snage akutni problem u ruskoj ekonomiji Nedostatak radne snage akutni problem u ruskoj ekonomiji
Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina na sednici upravnog odbora te institucije saopštila da je situacija za rusku ekonomiju i dalje teška. U svom... Nedostatak radne snage akutni problem u ruskoj ekonomiji

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina na sednici upravnog odbora te institucije saopštila da je situacija za rusku ekonomiju i dalje teška.

U svom kratkom obraćanju Nabiulina je kazala kako inflacija i dalje predstavlja veliki problem za Rusiju, prenosi Mina.

„Inflaciona očekivanja domaćinstava i preduzeća i dalje su povišena. Kako se deficit radne snage povećava, troškovi rada kompanija rastu. To je posebno vidljivo u industrijskom sektoru, saobraćaju, logistici i građevinarstvu. Ako plate rastu brže od produktivnosti rada, to bi moglo dovesti do dodatnog rasta cena kroz troškove poslovanja“, rekla je Nabiulina.

Drugi faktor koji povećava troškove je povezan sa prilagođavanjem kompanija promenljivim uslovima. „Kompanije nastavljaju da traže nove dobavljače, alternativne metode logistike i poravnanja i rešavaju izazovna pitanja uvoza nove opreme i popravke već instaliranih proizvodnih linija. U većoj ili manjoj meri, preduzeća će svoje troškove rada pretočiti u cene za krajnje potrošače“, navela je Nabiulina.

Takođe, u obraćanju članovima upravnog odbora, Nabiulina je rekla kako ograničenja spoljne trgovine i dalje stvaraju izazove za kompanije.

„Ovog meseca su izazovi pogoršani embargom na izvoz nafte koji je stupio na snagu i uvođenjem gornje granice cene nafte. Procenu njihovih efekata predstavićemo u našoj ažuriranoj prognozi u februaru. Aktivnosti potrošača su veoma neujednačene u svim regionima. Sve u svemu, tražnju karakterišemo kao umerenu. Domaćinstva i dalje radije štede“, objasnila je Nabiulina.

Ona smatra da će nedostatak radne snage u narednom periodu postati verovatno akutni problem.

„Posledično, ne samo da bi nezaposlenost naredne godine mogla pasti na rekordno nizak nivo, već bi i plate mogle rasti znatno brže od produktivnosti rada. Konačno, moguće povećanje budžetskog deficita, u odnosu na sadašnji plan, takođe može postati rizik koji će podstaći inflaciju“, zaključila je Nabiulina.

  • TATJANA

    20.12.2022 #1 Author

    Ovo postaje globalni problem

    Odgovori

  • MAJALG

    25.12.2022 #3 Author

    Ovo je vreme kada je ljudima tesko da se odluce da idu da rade u Rusiju jer je tesko kada ne znas sta te ceka sutra i samim tim se opredeljuju za druge opcije.

    Odgovori

  • IVAN

    5.2.2023 #4 Author

    Ovo postaje globalni problem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...